Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer sunt extrem de eficiente împotriva variantei indiene, extrem de transmisibilă și răspândită în Marea Britanie. În orice caz, studiile subliniază că sunt necesare două doze de ser pentru protecție, astfel încât guvernul britanic intensifică administrarea celei de-a doua doze, a afirmat Matt Hancock, secretar în Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii, potrivit Euronews, citat de Rador.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

"Noile date au arătat că vaccinul devine foarte eficient după a doua doză. Acest lucru înseamnă că rapelul trebuie făcut cât mai curând posibil. Acesta este un efort de echipă. Întreaga națiune este echipa și putem ieși cu toții din pandemie doar mergând să ne vaccinăm cu prima și cu a doua doză", a spus Hancock.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Franța își monitorizează rapid programul de vaccinare pe măsură ce apar noi variante. Locuitorii din Bordeaux au prioritate. Aici îngrijorează varianta britanică. Atenți la situația din Marea Britanie, miniștrii francezi iau în considerare restricții mai severe pentru coronavirus asupra turiștilor britanici care ar putea sosi. "Apariția variantei indiene și creșterea numărului de cazuri corelate în Marea Britanie reprezintă o problemă și, prin urmare, suntem foarte vigilenți cu autoritățile britanice. Nu va fi un tratament de listă roșie, ci un tratament intermediar", a clarificat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Germania a catalogat deja Marea Britanie drept o zonă sensibilă pentru variante. De duminică, 23 mai, de la miezul nopții, persoanele care sosesc în Germania din Marea Britanie și Irlanda de Nord pot intra în țară numai dacă sunt cetățeni sau rezidenți germani.

Spania, în schimb, nu aplică restricții, cetățenii britanici pot veni în Spania fără restricții. Deși Marea Britanie are Spania pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că nu le recomandă compatrioților să meargă în Peninsula Iberică, britanicii rămân bineveniți la plajele spaniole.