Premierul Florin Cîțu caută soluții pentru creșterea ritmului de vaccinare, în contextul în care acesta devine din ce în ce mai slab, iar luni s-au înregistrat doar 57.615 de persoane imunizate în 24 de ore. Acesta le-a cerut prefecților să vină cu soluții mai ales pentru mediul rural și insistă pentru deschiderea mai multor centre de vaccinare în aeroporturi și în punctele de frontieră, mai ales centre cu vaccin Johnson&Johnson, pentru românii care intră sau pleacă din țară și optează să se vaccineze cu o doză.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

Totodată, premierul a ținut să sublinieze că în România vaccinul este și va rămâne gratuit și disponibil tuturor oamenilor, după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că românii ar putea plăti pe viitor pentru a se vaccina anticoronavirus.

Ce spune premierul:

  • Am cerut prefecților să facem un efort suplimentar pentru a accelera campania de vaccinare. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinați în număr cât mai mare. Este important să continuăm ceea ce a mers bine, respectiv organizarea de maratoane de vaccinare în orașe și municipii. De asemenea, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, mai ales în zonele rurale.
  • Vreau să subliniez, totodată, că în România vaccinul este și va rămâne gratuit și disponibil tuturor oamenilor. Nu există nicio discuție în Guvernul României pentru a schimba lucrurile. Din contră, deja am făcut comenzi de vaccinuri pentru a continua campania de imunizare în toamnă și anul viitor, având în vedere că nu știm exact cum va evolua pandemia.
  • În același timp, am atras atenția asupra faptului că sunt diferențe prea mari între județe, când vorbim de rata de vaccinare. Județele din sudul României și cele din nord-est trebuie să facă mai mult. Am insistat să deschidem cât mai multe centre de vaccinare în aeroporturi și în punctele de frontieră, mai ales centre cu vaccin Johnson&Johnson, pentru românii care intră sau pleacă din țară și optează să se vaccineze cu o doză. Și venim cu mai multe soluții, mai ales pentru mediul rural.
  • Valeriu Gheorghiță a propus mai multe variante: maratoane ale vaccinării în mediul rural, să se unească mai multe comune unde nu sunt centre de vaccinare deschise, pentru a face un maraton. Venim cu un nou concept: ”Orașul vaccinează satul”. Concret, echipe mobile de la oraș care vor merge în mediul rural pentru a vaccina, dar este nevoie de sprijinul liderilor locali aici. La fel, trebuie o implicare mai mare a medicilor de familie. Sunt județe în care nu este suficient personal pentru a vaccina. Pentru comunitățile mici, persoanele care au credibilitate în comunitatea locală trebuie să susțină cât mai mult campania de vaccinare, pentru a convinge cetățenii să se vaccineze. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a învinge pandemia!

    Citește și:
    Valeriu Gheorghiţă propune conceptul “Oraşul vaccinează satul”, prin care personalul vaccinator din centrele urbane să meargă să vaccineze oamenii din mediul rural