Aproximativ 60 de ţări au cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) o renunţare mai largă la brevete, nu doar la cele pentru vaccinuri, pentru a include instrumentele medicale necesare pentru a lupta împotriva pandemiei coronavirusului, au anunţat sâmbătă ONG-urile Medecins Sans Frontieres (MSF) şi Knowledge Ecology International (KEI), transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Potrivit acestor organizaţii neguvernamentale, peste 60 de ţări au înaintat OMC un text revizuit privind renunţarea la protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile Covid-19 şi alte instrumente medicale.

KEI a publicat ceea ce consideră a fi un text revizuit, care solicită ca derogarea să fie extinsă şi pe termen lung. Contactată de AFP, OMC nu a putut confirma imediat autenticitatea documentului.

Potrivit textului, derogarea ar trebui să includă, pe lângă vaccinuri, tratamente, diagnostice, dispozitive medicale şi echipamente de protecţie, precum şi materialele şi componentele necesare pentru producerea acestora.

Textul subliniază, de asemenea, că derogările ar trebui să rămână în vigoare timp de „cel puţin trei ani” după intrarea în vigoare a textului, după care Consiliul General al OMC ar trebui să decidă dacă derogările ar trebui retrase sau prelungite.

„Având în vedere creşterea înspăimântătoare a numărului de infecţii şi de decese în ţările în curs de dezvoltare, precum şi tratamentele potenţial promiţătoare care sunt în curs de dezvoltare, este imperativ ca guvernele să aibă toată flexibilitatea de care au nevoie pentru a face faţă acestei pandemii”, a declarat Leena Manghaney, şefa MSF Asia de Sud, într-un comunicat.

Începând din octombrie, OMC se confruntă cu apeluri din partea Indiei şi Africii de Sud pentru a ridica temporar protecţia proprietăţii intelectuale, ceea ce, potrivit susţinătorilor măsurii, ar creşte producţia în ţările în curs de dezvoltare şi ar rezolva problema disparităţilor majore în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri.