Vaccinarea reduce cu 87% riscul formelor grave de Covid-19 la persoanele cu vârsta peste 75 de ani, la şapte zile după injectarea celei de-a doua doze, potrivit primului studiu realizat în Franţa pe această temă şi publicat vineri, potrivit AFP și Agerpres.

Vaccinare varstniciFoto: Leco Viana / Zuma Press / Profimedia

Acest lucru înseamnă că pentru „persoanele vaccinate cu vârsta peste 75 de ani riscul de a fi spitalizate pentru Covid este de nouă ori mai redus decât în cazul persoanelor de aceeaşi vârstă nevaccinate”, a declarat pentru AFP profesorul Mahmoud Zureik, director Epi-Phare, grupul care a realizat studiul.

Studiul a fost efectuat pe patru milioane de francezi cu vârsta peste 75 de ani, vaccinaţi între 27 decembrie 2020 şi 24 februarie 2021 (89% din numărul total de persoane vaccinate în această perioadă) şi peste 2,6 milioane de persoane nevaccinate de aceeaşi vârstă.

Cele două categorii au fost monitorizate timp de aproximativ 40 de zile.

La momentul studiului, vaccinările în aceste categorii de vârstă se făceau cu vaccinuri ARNm. Dintre vaccinaţii studiaţi, 92% au primit vaccinul Pfizer/BioNTech, precizează studiul.

Eficacitatea, adică reducerea riscului de a fi spitalizat pentru Covid-19, este mai mare la persoanele mai tinere, fiind de 91% la persoanele cu vârsta de 75-84 ani şi de 81% la persoanele de 85 de ani şi peste.

Conform „rezultatelor preliminare”, reducerea riscului de deces din cauza Covid-19 la vaccinaţi, la şapte zile după a doua doză de vaccin, este de 91%, potrivit autorilor studiului.

Alte ţări au efectuat deja studii privind eficacitatea în viaţa reală a vaccinurilor, în principal Israelul, campion al vaccinării cu Pfizer/BioNTech.