Guvernul japonez a aprobat vineri vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Moderna şi AstraZeneca, specificând că acesta din urmă nu va fi utilizat imediat din cauza îngrijorărilor cu privire la riscurile rare, dar grave, de complicaţii, informează AFP și Agerpres.

Vaccinuri ModernaFoto: MApN

Unda verde dată de autorităţi ar trebui să permită accelerarea campaniei de vaccinare din Japonia, pentru care guvernul este puternic criticat cu două luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo - 2020 (23 iulie-8 august).

Mai puţin de 2% din cei 125 de milioane de locuitori ai Japoniei au primit cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech, singurul ser aprobat până acum de guvernul japonez.

Pentru a fi comercializat în Japonia, orice produs sanitar trebuie să fie supus unor studii clinice suplimentare pe teritoriul ţării, ceea ce a întârziat disponibilitatea vaccinurilor prin comparaţie cu alte ţări.

Utilizarea primelor loturi de Moderna ar trebui să accelereze campania de vaccinare, mai ales că ar trebui să coincidă cu deschiderea, săptămâna viitoare, a două centre de vaccinare în masă la Tokyo şi Osaka (vest).

Pe de altă parte, Japonia nu va începe să utilizeze imediat vaccinul AstraZeneca din cauza unor cazuri rare, dar grave, de tromboză (cheaguri de sânge) observate în alte ţări.

Populaţia Japoniei este în mare parte împotriva organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo din această vară, temându-se că evenimentul va înrăutăţi şi mai mult situaţia sanitară, în contextul în care arhipelagul se confruntă cu un al patrulea val de COVID-19.

Guvernul intenţionează să finalizeze faza de vaccinare a persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste până la sfârşitul lunii iulie, în mijlocul JO, dar acest obiectiv pare dificil de atins.