Ambasadorii UE au decis miercuri să recomande ridicarea restricțiilor de călătorie pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 din afara Uniunii Europene dacă acestea sunt inoculate cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ambasadorii UE au fost de acord să actualizeze abordarea față de călătoriile din afara Uniunii Europene. Consiliul recomandă acum ca statele membre să relaxeze o parte din actualele restricții în special în cazul persoanelor vaccinate [împotriva COVID-19]”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

„În același timp, pentru a limita riscul intrării variantelor de coronavirus în UE, Consiliul a convenit asupra unui nou mecanism de frână de urgență care va permite statelor membre să acționeze rapid și într-o manieră coordonată”, a mai anunțat acesta.

Pentru ca vizitatorii din afara UE să poată intra în spațiul comunitar fără restricții aceștia trebuie să fie inoculați cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), urmând a fi discutată posibilitatea includerii vaccinurilor autorizate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Reuters.

Amintim că în prezent vaccinurile aprobate la nivelul UE sunt cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.