Mai mulți cercetători au semnat o scrisoare deschisă publicată în revista Science în care cer investigații suplimentare privind originea SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19, relatează Live Science.

CoronavirusFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Autorii scrisorii publicate joia trecută în prestigioasa revistă afirmă că principalele două teorii privind originea coronavirusului - că acesta a scăpat accidental dintr-un laborator sau că a fost transmis pe cale naturală de la animale - „rămân ambele viabile”.

„Este vital să cunoaștem modul în care a apărut COVID-19 în scopul informării strategiilor globale de a evita pandemii viitoare”, au notat aceștia.

Autorii, printre care se numără 18 oameni de știință proeminenți, nu sunt primii reprezentanți ai comunității științifice care cer mai multe investigații cu privire la originile coronavirusului.

Însă majoritatea cererilor anterioare în acest sens au favorizat în mod clar o teorie în detrimentul celeilalte în timp ce autorii noii scrisori au încercat să rămână neutri, argumentând că dovezile actuale nu sunt suficient de puternice pentru a favoriza una dintre cele două teorii, potrivit New York Times.

„Majoritatea discuțiilor pe care le auzim în acest moment despre originile SARS-CoV-2 cred că vin din partea unui grup restrâns de persoane care se simt foarte siguri cu privire la opiniile lor”, afirmă Jesse Bloom, autor principal al scrisorii și profesor asociat specializat în evoluția virusurilor la Centrul de Cercetări Oncologice „Fred Hutchinson” din Seattle.

Printre ceilalți semnatari ai scrisorii se numără dr. David Relman, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford, Ralph Baric, profesor de epidemiologie și microbiologie la Universitatea Carolinei de Nord care studiază coronavirusurile de decenii și Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie și director al Centrului pentru Dinamica Bolilor Transmisibile din cadrul Universității Harvard.

FOTO: Chine Nouvelle / SIPA / Profimedia Images

Dezbateri aprinse

Originea SARS-CoV-2 a fost dezbătută aprins încă de la izbucnirea pandemiei, unii experți afirmând că s-ar putea să nu aflăm niciodată de unde a provenit virusul.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat în luna martie a acestui an rezultatele investigației sale desfășurate timp de mai multe luni în China privind originile coronavirusului, aceasta fiind realizată în parteneriat cu oameni de știință din această țară.

Raportul a concluzionat că ipoteza cea mai plauzibilă a apariției coronavirusului este că acesta a fost transmis natural prin intermediul unei gazde intermediare și că evadarea accidentală a acestuia dintr-un laborator este „extrem de implauzibilă”.

Însă numeroase țări au criticat raportul la scurt timp după apariția acestuia datorită lipsei sale de transparență și a datelor incomplete, potrivit CNN.

SUA și alte 13 țări au publicat ulterior comunicate în care și-au exprimat îngrijorări față de descoperirile OMS.

Noua scrisoare publicată de oamenii de știință afirmă că „cele două teorii nu au fost analizate în mod echilibrat” și că „nu au existat descoperiri clare care să susțină nici transmiterea naturală nici un accident de laborator”.

„O investigație adecvată ar trebui să fie transparentă, obiectivă, incluzivă, pe baza datelor și a unei expertize largi, supervizată independent într-o manieră obiectivă pentru a minimaliza impactul conflictelor de interese”, afirmă scrisoare publicată în revista Science.

Unii experți au declarat la rândul lor că susțin investigații suplimentare cu privire la originile coronavirusului însă că nu sunt de acord cu afirmația potrivit căreia cele două ipoteze privind apariția SARS-CoV-2 sunt la fel de plauzibile.

„Există mai multe dovezi (atât genetice cât și legate de precedent) că acesta a fost rezultatul unei apariții zoonotice decât un accident de laborator”, afirmă Angela Rasmussen, virusolog la Centrul de Vaccinuri și Boli Infecțioase al Universității Saskatchewan din Canada.