De ce unii oameni se infectează cu coronavirus, deși s-au vaccinat recent? Acest subiect provoacă îngrijorare, scrie Bloomberg, punând și o întrebare folosită de persoane care ezită să vină să primească serul: ”Dacă vaccinurile nu anulează total șansele de a face Covid-19, de ce să te mai vaccinezi?”

Maratonul vaccinarii de la Sala Palatului din BucurestiFoto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Asta nu este, însă, abordarea corectă, din cauza unui fapt simplu: Niciun vaccin sau medicament nu funcționează în 100% dintre cazuri.

Vestea bună este că cele mai eficiente vaccinuri contra Covid-19 se apropie destul de mult de această valoare maximă. Studii în lumea reală arată că serurile Pfizer și Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome, 86% împotriva cazurilor asimptomatice și 94% contra spitalizării.

Tom Clark, șeful unei unități de evaluare a vaccinurilor contra Covid de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA spune că acestea sunt ”genul de procentaje pe care ți le dorești dacă vrei să pui capăt unei pandemii”.

Statistic vorbind, totuși, asta înseamnă că unele persoane vaccinate complet tot se vor îmbolnăvi și ar putea chiar să fie spitalizate sau să moară.

În România, 4.363 persoane s-au infectat cu coronavirus după imunizarea cu două doze de vaccin, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze, din 27 decembrie până pe 9 mai. În această perioadă 74 persoane care au avut un test pozitiv după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au murit.

Poți face și alte boli, chiar dacă ești vaccinat contra lor

Aceste infectări cu Sars-Cov-2, în ciuda vaccinării sunt foarte rare. Totuși, acest lucru era de așteptat, ținând cont că este un fenomen care se întâmplă de decenii cu alte boli, de la gripă la oreion.

Unul dintre factorii implicați ține de faptul că răspunsul fiecărei persoane la un vaccin este diferit, așa cum și răspunsul fiecărei persoane la Covid-19 va fi diferit, explică Paul Offit, director al Centrului pentru Educația Vaccinării la spitalul de copii din Phialdelphia.

Alt factor important este perioada de incubație, perioada dintre momentul infectării și cel al apariției simptomelor. Aceasta variază mult, de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru Covid-19 până la doar 2 zile sau mai puțin pentru gripă, spune Offit.

Cu cât este mai mică perioada de incubație, cu atât va fi mai capabil virusul să se răspândească prin organism până reușește sistemul imunitar să se pornească.

Oamenii de știință cred că cei care au fost vaccinați, chiar dacă se infectează, vor avea o formă mai ușoară a bolii decât dacă nu s-ar fi vaccinat, dar această idee încă este studiată.

O altă problemă ce este cercetată este ce rol joacă diferitele tulpini în apariția ”breșelor” din apărarea oferită de vaccinuri. ”La acest moment, nu pare că variantele de coronavirus sunt cele care generează îmbolnăvirile de Covid-19 la cei vaccinați, dar cercetările sunt la început”, a mai spus expertul CDC, Tom Clark.