De la 1 iunie, numărul maxim de persoane, care nu sunt membri ai aceleiași familii, care se pot aduna în grupuri crește la 8, arată Hotărârea de Guvern, adoptată vineri, prin care se renunță la mai multe restricții. Documentul stabilește, totodată, că de la 1 iulie, numărul persoanelor care fac parte dintr-un grup crește la 10, dar și în situația în care se atinge obiectivul vaccinării pentru luna în curs, în august, grupurile vor fi limitate tot la 10 persoane.

Coronavirus BucurestiFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ce spune Hotărârea de Guvern:

Art.3 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune interzicerea circulației în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 8 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

(2) Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune interzicerea circulației în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 10 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

(3) Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune interzicerea circulației în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 10 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Reamintim că Guvernul a adoptat modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă, prin care de astăzi, 15 mai, se renunță la mai multe restricții.

O primă măsură de relaxare este eliminarea obligativităţii purtării măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun.

De asemenea, se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii a persoanelor şi restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.00, iar programul restaurantelor, cafenelelor va fi în intervalul 05-24.00, a mai anunţat Florin Cîţu.

Citește și: