Premierul britanic Boris Johnson a declarat, vineri, că varianta indiană a coronavirusului are potenţialul să perturbe programul de relaxare a restricţiilor din Marea Britanie, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Marea Britanie va accelera administrarea celei de-a doua doze de vaccin pentru Covid-19 persoanelor cu vârste de peste 50 de ani şi celor vulnerabile, din cauza îngrijorărilor date de varianta din India a coronavirusului.

Johnson a spus, într-o conferinţă de presă, că varianta pare să fie mai contagioasă decât altele, dar a avertizat că nu este clar în ce măsură.

Directorul medical al Angliei, Chris Whitty, a adăugat, în aceeaşi conferinţă, că există ”siguranţa” că ”este mai transmisibilă” decât tulpinile care circulă deja în ţară.

Johnson a spus în schimb că nu există în prezent nicio dovadă că varianta indiană ar fi rezistentă la vaccinurile care sunt distribuite în ţară.

”Dar trebuie să vă spun, această vaiantă nouă poate perturba serios progresul nostru. Dar trebuie să subliniez că vom face tot ceea ce va fi necesar pentru a menţine populaţia în siguranţă”, a spus premierul.

Date referitoare la noua variantă, publicate joi de serviciul de sănătate publică din Anglia au arătat că numărul cazurilor din Marea Britanie a crescut de la 520 săptămâna trecută la 1.313 în această săptămână, majoritatea cazurilor fiind concentrate în Anglia şi în câteva focare din Londra.

Campania de vaccinare din Marea Britanie este una dintre cele mai rapide din lume, aproape 70% din populaţia adultă primind cel puţin o doză. Vaccinurile sunt disponibile pentru oricine are vârsta de peste 38 de ani, dar guvernul a anunţat că ar putea să le pună la dispoziţie şi pentru persoane mai tinere, care locuiesc în gospodării care includ mai multe generaţii.

Următoarea fază a relaxării restricţiilor din Anglia este programată pentru luni, când vor fi reluate activităţile de relaxare, socializare, ospitalitate şi divertisment în spaţii interioare.