Guvernul a actualizat vineri lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat introducând și lista roşie a statelor cu risc epidemiologic. Cei care vin din aceste zone nu stau în carantină dacă sunt vaccinaţi.

CalatoriiFoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Prezentarea unui test negativ nu îi scuteşte de cele 14 zile de caratină.

Germania, Grecia, Italia, Austria, Spania sau Bulgaria se află în zona galbenă, iar persoanele care vin din aceste țări NU intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

”Lista este difrenţiată pe coduri – verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este pentru a nu intra brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin. Dacă este în codul galben, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină”, a declarat Raed Arafat.

Cei care vin din zona verde nu mai au nevoie de niciun fel de document.

”Cine vine din zona verde, turiştii, nu mai au nevoie de nimic. Asta este vestea bună”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Carantina pentru cei din zona roşie este de 14 zile. Dacă fac un test RT PCR şi rezultatul este negativ se poate ieşi dinc arantină în cea de-a zecea zi.