Numărul noilor cazuri de COVID-19 a atins vineri la Moscova un maxim după luna ianuarie, pe fondul restricţiilor antiepidemice limitate şi unei campanii de vaccinare dezamăgitoare, relatează AFP și Agerpres.

Prin RusiaFoto: Profimedia Images/Valery Sharifulin/TASS

În capitala rusă s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 3.818 noi cazuri de COVID-19, în timp ce pe ansamblul Rusiei au fost confirmate 9.462 de noi cazuri, acesta din urmă fiind cel mai mare număr zilnic de la sfârşitul lunii martie. În aceeaşi zi au fost raportate 393 de decese asociate COVID-19, un bilanţ îndoielnic.

După cum recunosc chiar autorităţile ruse, un nou val epidemic s-ar putea abate asupra Rusiei în săptămânile următoare, după valul din toamnă şi cel din iarnă care a fost deosebit de letal.

Preşedintele Vladimir Putin însuşi a ieşit public în ultimele săptămâni pentru a-şi convinge conaţionalii să se vaccineze cât mai repede, astfel încât să fie atinsă imunitatea colectivă până în toamnă.

Dar potrivit unui sondaj efectuat în aprilie de institutul Levada, 62% dintre persoanele intervievate nu s-au declarat dispuse să se vaccineze cu vaccinul Sputnik V.

Până în prezent circa 10 milioane de persoane au fost vaccinate cu ambele doze şi alte 14 milioane cu prima doză, dintr-o populaţie de circa 146 de milioane de locuitori.

Conform institutului de statistică Rosstat, pandemia COVID-19 a provocat circa 250.000 de decese în Rusia, număr mai mult decât dublu faţă de bilanţul recunoscut de guvernul rus prin raportările zilnice.

După lockdown-ul din primăvara anului trecut, pentru a-şi proteja economia Rusia a aplicat de atunci restricţii antiepidemice foarte limitate, iar cele mai multe au fost ridicate la începutul acestui an.

Principala măsură rămasă în vigoare este purtarea măştii în magazine şi în mijloacele de transport.

Citește și: