​DOCUMENT Raportul privind morții de COVID-19: Diferență de peste 7.000 de decese între cele două platforme de raportare, până la 31 martie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 14 mai 2021, 9:20 Actualitate | Sanatate


Sectie COVID-19
Foto: Zsolt Szigetvary / PA Images / Profimedia
 documente
(14 Mai 2021) PDF, 899KB
Ministerul Sănătății a publicat, vineri dimineață, raportul integral privind raportarea deceselor COVID-19 în România. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, prezentase în urmă cu o zi, într-o conferință de presă, date din raport, însă documentul nu fusese făcut public integral, în ciuda insistențelor presei. Ieri, și premierul Florin Cîțu a cerut publicarea raportului. Documentul arată că în platforma Corona forms au fost raportate în 2020 un total de 16.120 de decese de COVID-19, iar în platforma alerte.ms.ro, 18.988. Până la 31 martie 2021 însă, diferențele de raportare se măresc consistent: 31.132 de decese raportate în alerte.ms.ro și 23.931 în Corona forms. Practic, o diferență de peste 7.000 de decese.

"Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere (Corona forms) s-au înregistrat 16120 de decese (în anul calendaristic 2020), iar în alerte.ms.ro. s-au inregistrat 18.948 de decese", se arată în raport.

"Un export din cele două baze de date a relevat, însă, că pana la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 de decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 de decese în Corona forms", arată autorii raportului.

Situația raportărilor până la 31 martie 2021:


"Se constată că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificarilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creșterii complexitatii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice", este explicația oferită în raport pentru diferențele de raportare în creștere.

De asemenea, 25.879 de decese cu diagnostic secundar de COVID au fost raportate anul trecut, până la 31 decembrie 2020. Dintre acestea:
 • 19.698 de decese (76%) au diagnostic secundar cu codul U07.1 (deces confirmat COVID).
 • 6.181 de decese (24%) au diagnostic secundar U07.2 (deces suspect COVID)

Situația raportărilor până la 31 decembrie 2020:
Ministerul Sănătății a început să lucreze la acest raport după ce fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea instituției, că are suspiciuni că decesele de COVID-19 sunt subraportate, după ce a văzut cifre în acest sens.

"Remarcăm numărul extrem de redus de decese intra-spitalicești având drept diagnostic principal COVID-19 - 227 decese pentru anul 2020. Aceast[ situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel putin pentru extenații decedați, reflectă într-o masură redusă situația reală a decesului de COVID. În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID", se arată în raportul elaborat de Ministerul Sănătății.

"O altă observație este aceea că, în totalul deceselor având drept diagnostic secundar COVID - U.07.1 (19.698 decese), s-a constatat o mare variabilitate a diagnosticului principal. Astfel, unele dintre diagnosticele codificate ca principale erau diagnostice acute care, conform OMS, nu pot fi asociate bolii COVID ( ex. IMA, ulcer gastric acut, hernii, fracturi, traumatisme etc). S-a tentat o reducere a viciilor de raportare, prin menținerea în analiză a acelor cauze de deces - diagnostic principal - care pot fi asociate bolii COVID, sau pentru care diagnosticul nu a fost suficient de sugestiv (ex. șoc cardiogen, stop respirator). Menționăm că s-au reținut în analizătoate cauzele din codul J (boli respiratorii), toate tumorile și toate cazurile de diabet zaharat ca diagnostic principal. S-au eliminat in esență cazurile de fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, IMA", se mai precizează în document.

Analiza Ministerului Sănătății a identificat și un lot de 13 spitale cu abateri mari în luna martie 2021 față de mediile lunare din cele două perioade. S-au solicitat clarificari privind raportarile deceselor atât la spitalele respective, cat și la DSP, se precizează în raport:


Raportul se încheie cu un set de concluzii și recomandări

Concluzii:

 • 1. Sursa oficială de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indică o corespondență convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona forms (96% ). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt în general mai mari decât abaterea anuala și acest fapt se explică, probabil, prin evoluția pandemiei (abateri mai mari în luni de vârf epidemic), prin dinamica evoluției conceptelor legate de raportare, a codificării și a fenomenelor tardive (înregistrărilor întârziate).
 • 2. Raportarea DRG pe setul minim de date a pacienților externați are, de departe, cea mai discutabilă validitate deoarece la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. În mod cert această raportare nu intrunește cerințele de calitate pentru a servi ca sursă de informații pentru numărul deceselor de COVID-19 în prezent.
 • 3. Diferențele dintre platformele MS -alerte.ms.ro și Corona forms suntjustificate într-o oarecare masură și parțial acceptabile, avand în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregata și cumulată (neverificabila pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. Rămâne totuși sub semnul întrebării utilitatea solicitării unei raportări agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecvență de două ori pe zi.
 • 4. Platforma alerte.ms.ro a avut, în ințelegerea comisiei, mai curând rolul de a fi un instrument pentru managementul operațional ( distribuire de materiale și echipamente, identificare rapidă nevoi de resurse/resurse pentru pacienti în stare grava) decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor. Corectitudinea informațiilor regăsite în alerte.ms.ro este condiționată esențial de acuratețea cu care raportează spitalele. Din explorarile comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare și este evident că nu exista resurse umane disponibile și pregatite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportări.
 • 5. Nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele imegistrate în alerte.ms.ro. și totodata aceste date nu sunt fructificate în analize sau în decizii operative.
 • 6. Platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informatii pentru raportarea deceselor de Covid-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Analiza actuală are valoare exploratorie.

Recomandări:

 • 1. Considerarea de către Ministerul Sănătății a utilității menținerii în platforma alerte.ms.ro a cerințelor de raportare privind decesele, având în vedere pe de o parte efortul de raportare din partea spitalelor și pe de altă parte lipsa de utilizare a acestora în deciziile manageriale.
 • 2. În cazul în care se va considera utilă menținerea raportării deceselor în alerte.ms.ro, este necesar de asigurat un set de instrucțiuni/proceduri /metodologii destinate celor care raportează. Aceste instrumente trebuie prelucrate împreună cu cei care raportează, care au nevoie sa fie instruiți.
 • 3. Comisia aduce în atentia Ministerului Sănătății faptul că dubla raportare, pe principii diferite, atrage dupa sine confuzii, implică eforturi adiționale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordanțele între cele două serii de date sunt inevitabile.
 • 4. Pe termen mediu este necesar un proces de ameliorare a codificarilor în setul minim de date pentru DRG.
 • 5. În ceea ce privește platforma Corona forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.
 • 6. Introducerea în Corona forms a unor câmpuri suplimentare în vederea gestionarii mai facile și a generării unor rapoarte care să servească monitorizarii deceselor din alte cauze decât COVID.
 • 7. Aprofundarea sursei oficiale - INS este foarte utilă atât pe termen scurt, cat și pe termen mediu. Pe termen scurt, este recomandabilă o analiză comparativă pe CNP între decesele raportate în Corona forms și decesele din certificatele constatatoare.
 • 8. Pe baza acestei analize se vor formula recomandări pentru asigurarea validității înregistrărilor privind cauzele de deces atât pentru sistemul de supraveghere, cât în special pentru certificatul constatator.
 • 9. Stabilirea numărului final de decese COVID, conform definiției OMS, este fezabilă după încetarea stării de pandemie și parcurgerea activităților menționate la punctele 7 și 8.

Raportul Ministerului Sănătății poate fi consultat integral în documentul atașat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11103 vizualizari

 • -29 (47 voturi)    
  Are preocupări morbide Ioana Mihăilă. (Vineri, 14 mai 2021, 9:57)

  asavreau [utilizator]

  Este foarte interesată ce se întâmplă cu morții. Cei vii vor ajunge morți și deci vor fi în centrul atenției doamnei ministru al sănătății(!).
 • +10 (34 voturi)    
  Raportul e incomplet si nu prezinta CAUZELE (Vineri, 14 mai 2021, 10:00)

  Gryphus [utilizator]

  te astepti ca dupa atatea saptamani de asa zisa ancheta sa ti se spuna in raport cu subiect si predicat cine, cum, unde si de ce

  sunt prezentate niste cifre despre care stiam deja de la Vlad Voiculescu ca nu corespund dar trebuie sa stim de ce s-a ajuns aici, care spitale au gresit, de ce au gresit si cum se repara erorile
  • -14 (30 voturi)    
   Raportul e incomplet si nu prezinta CAUZELE (Vineri, 14 mai 2021, 11:06)

   AlexandraA07 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ai citit doar articolul sau tot raportul?
   Psihoza creată de VV nu diferă cu nimic de psihoza alimentată de AUR.

   VII.1. Concluzii, iar la VII.2. Recomandări gasesti si ce a recomandat comisia de evaluare.

   Inteleg ca startegia lui VV de razbunare nu a iesit si poate are decenta sa nu mai alimenteze ura generala impotriva a absolut orice.

   Este foarte bine ca s-a creat comisia si ca exista un raport. Acum putem continua cu reforma ministerului si accelerarea campaniei de vaccinare.
   • 0 (10 voturi)    
    resentimentele tale împotriva lui V.V., (Vineri, 14 mai 2021, 13:28)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui AlexandraA07

    deși n-ai vreo treabă cu el, nu ajută cu nimic faptul că de fapt nimic nu se va schimba în sistemele de raportare a deceselor din spitale, ca atare imaginea exactă a pandemiei va fi în continaure un mit. N-ai cum să arunci sub coș erori de 30% (!!), vorbim totuși de oameni !

    "5. Nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele inregistrate în alerte.ms.ro. și totodata aceste date nu sunt fructificate în analize sau în decizii operative." LOOOOOOOL

    daaaar...

    6. Platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informatii pentru raportarea deceselor de Covid-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Analiza actuală are valoare exploratorie.

    Am scăpat.

    Vorba postacei Alexandra, acum ne mai rămâne să... continuăm ce făceam după ce-a ieșit nuca-n perete Vlad Voiculescu din scenă. Adică, reformă bă. Și vaccinarea coordonată ca
    în statele africane, de armată și alți bugetari de lux. Care se vaccinează cu prioritate. La fel, normal. Ce mai contează că la fiecare bugetar de lux, tânăr și bine hrănit, fără comorbidități, vaccinat înaintea unui bătrân cu boli... moare ultimul până apucă să se vaccineze.
    • +1 (5 voturi)    
     v-as... (Sâmbătă, 15 mai 2021, 0:48)

     mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

     fi dat 100 +!!! Dar nu se poate.... Pan'la urma, de ce o fi fost demis Vlad Voiculescu?! Care mafie o fi fost mai deranjata: cea galbena, cea rosie sau cea pharma (asta din urma n-are culoare....)?O sti oare doamna/domnisoara Alexandra, sa ne zica si noua, astora de platim asigurari de sanatate de-a moca?
    • +2 (4 voturi)    
     problemele tale sunt false (Sâmbătă, 15 mai 2021, 5:05)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

     1. Nu VV a sesizat ca sunt discrepante - el a fost sesizat de altcineva si s-a gandit la sfarsit de mandat sa faca un pic de valva.

     2. Problema in sine cu numaratul mortilor este serioasa si nu este subiect de scandal si mai ales de scandal politic; Unul Ministru al sanatatii pare insa incapabil sa gestioneze aceasta situatie - pe ea banii au urcat-o unde este dar arata ca are inca putin creier sau ca nu este in stare sa gestioneze in continuare aceasta situatie. Astept cu mare interes audierea domniei sale in Parlament

     3. Daca dozele de vaccinare erau limitate la nivelul RO atunci as fi spus ca trebuie impuse o prioritizare. Asa cum arata situatia NU trebuia impusa o prioritizare, asta ne scutea de un subiect de discutie, si ca programarea trebuia lasata la liber pentru cine dorea. Iata ca cifrele incep sa iasa la iveala si sunt inca medici care NU S_AU VACCINAT desi au avut prioritate si care dovesc acum ca nici cifrele nu le comunica pentru ca ei, ce sa mai , sunt si mai speciali decat specialii, ei sunt Dzeu.Unii dintre ei. Nu s-au vaccinat nici cadrele didactice - ptr ca nu sunt interesate, desi au avut prioritate.

     4, Campania de vaccinare a fost prost administrata pentru ca cei prioritizati nu erau interesati si pentru ca alocarile geografice ale vaccinurilor au fost facut cu fundul si nu cu capul in functie de cerere. Arata ca inca suntem in comunism pe aripi in zbor si nu intr-o economie de piata in care tinem cont de cerere - adica cererea dicteaza pe piata. Nu mai spun faptul ca marea armata a vrut sa ne arate cat de tare munceste pentru noi si zbang a nimerit in gard, ca ei practic trageau mata de coada si atat.Centre de vaccinare cu capacitate de 70 pers/ zi cand in nustiuce localitate amarata din Baragan in 20 de min cat am stat acolo au fost vaccinate 6 pers, deci in 8 ore capacitate era de cca 140 pers - deci dublu... Mare rusine.

     6. Dozele de vaccin sunt si asta este un lucru extrem de important fara de care campania de vaccinare nu avea rost
   • 0 (6 voturi)    
    Cum, nu e bombă ? Na, minus! (Vineri, 14 mai 2021, 13:57)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui AlexandraA07

    Sa te-nveti minte !
    :))))
    Ne-ai luat tu bomba ! Da' cin'te crezi ?

    Iar incheierea e de-a dreptul revoltatoare : cum sa ne vaccinam ? Ce, tu nu vezi cati morti sunt ? Sau cati nu sunt ? Cine ne garanteaza ca, daca ne vaccinam, nu mai murim ? Ori... stai asa ! Murim, dar cum ? Si, mai ales, unde ?
    E dreptul meu, al omului care am fost, sunt si voi fi pana la moarte sa-mi aleg locul in care sa decedez : io vreau la Miami, ca e fara masca !
  • +3 (11 voturi)    
   ideea e ca in sfarsit cifrele par reale (Vineri, 14 mai 2021, 13:06)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Avem cauza principala COVID 16792 + suspecti 234, si suplimentar cauza secundara COVID 19698 + 6181 suspecti.

   Daca tragem linie si adunam, avem intre 36,490 si 42,581 decese in 2020 unde a contribuit COVID-ul.

   Excesul de mortalitate fata de media ultimilor 5 ani conform INS a fost 38.876 decese intre 1 martie 2020 si 31 decembrie 2020. Care se potriveste cu intervalul calculat mai sus. Deci in sfarsit cifrele incep sa aiba sens.

   Acum vedem si cum au fost manevrate rapoartele privind decesele COVID pe care le primeam zilnic. Au fost incluse doar cele unde COVID-ul a fost cauza principala, dar au exclus decesele unde a fost cauza secundara, care ar fi dublat cifrele. Alte tari civilizate ca SUA sau Regatul Unit le-au inclus pe toate.

   De asta aratau foarte bine statisticile noastre fata de alte tari, cand in realitate suntem printre primele locuri in lume la mortalitate COVID.
 • +1 (17 voturi)    
  Nu vom putea stii niciodata :)))))) (Vineri, 14 mai 2021, 10:22)

  Lok [utilizator]

  Imi place cum pana in iulie raportul celor doua tipuri de inregistrare creste pana la dublu, dupa care, ca prin minune, scade. Cum de? Ce s-a intamplat? Si daca nu a fost ceva intentionat, tot o manipulare a cifrelor se numeste. Nici mortii nu mai sunt o certitudine.
  • 0 (6 voturi)    
   E "sti"..." nu vom putea sti...", iar nu "stii". (Vineri, 14 mai 2021, 14:12)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   In ce te priveste, corect : n-o sa stii niciodata.
 • 0 (20 voturi)    
  De stabilit regulile (Vineri, 14 mai 2021, 10:25)

  BEDE [utilizator]

  Este de stabilit regulile pentru raportare. Dacă pe o platformă sutn niște reguli, iar pe cealaltă reguli diferite, atunci este clar de ce există diferențe. Nu cred că se pune problema de rea voință, cum că cineva vrea să ascundă morții (cum sigur s-a întâmplat în China), ci doar că unii au o regulă după care cineva a murit de COVID, alții alta. Cum ar fi că la unii este tecută cauza AVC, pentru că aceasta a fost, iar la alții este trecut COVID-19 pentru că a avut COVID. Deși se poate argumenta că, dacă nu ar fi avut COVID nu ar fi murit atunci de AVC...
  Nu mi-a plăcut de la început cum a scos VV chestia cu morții așa, la trosneală, ca să acuze cu ceva guvernul. Treabă de loser care caută să dea vina pe altul când lui nu-i iese ceva.
  • +17 (23 voturi)    
   si totusi (Vineri, 14 mai 2021, 10:50)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Pina acum tot ce a afirmat VV a fost adevarat. Si asta e motivul pentru care a fost indepartat. Adevarul si transparenta sint marii dusmani ai cruptiei.
   In mod normal sefii de casa care nu au luat not ade trecere la examen ar trebui schimbati a doua zi. Altfel ce s-a intimplat e doar o intarire a pozitiei lor, adica o ocazie rata de a fi schimbati cu cineva mai buni, chiar dac ae dovedit ca sint incompetenti si e la mintea cocosului ca sint corupti , ei raman in functie bine mersi, cel putin pina se organieaza un alt concurs, cu speranta ca macar de data asta vor avea contracandidati.
   • -12 (20 voturi)    
    Totusi (Vineri, 14 mai 2021, 11:14)

    AlexandraA07 [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    Totusi, psihoza alimentata de VV nu a fost confirmata. Da, exista diferente, dar nu e nici oculta modniala in spatele ei, nici noua ordine mondiala. Exista diferente, raportul le confirma, se prezinta cauzele si recomandarile.
    • +1 (3 voturi)    
     ce psihoză ? Omul a atras atenția (Vineri, 14 mai 2021, 13:33)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui AlexandraA07

     că sistemul medical MINTE până și când comunică care iese mort din afacerea cu Covidul.Că statisticile Statului român sunt de toată jena, le poți folosi ca hârtie igienică. Deranjează ?

     Apropo... dacă e să te iei după scriptele primăriilor, o mână de căpșunari au plecat la muncă de 10 ani încoace. Vreo 3 milioane.
     Primăriile rămân cu oamenii pe hârtie, primesc bani în continuare pe minciuni demografice, circum. electorale nu se mai desfințează, toată lumea e mulțumită. Ți se pare normal ?!
   • -7 (17 voturi)    
    Problema la VV (Vineri, 14 mai 2021, 11:29)

    Thakka [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    nu a fost ca nu a avut dreptate cu cifrele sau cu aranjamentele din interior, ci ca nu au discutat in coalitie cum sa rezolve situatiile fara sa ii tarasca prin noroi pe PNL-isti.
    Ca sa ramana in acest joc al puterii, V. Voiculescu trebuia sa faca diferenta intre modul in care trebuie sa se comporte intr-o coalitie si modul in care arunca "bombe" cand era in opozitie.
    Mai rau e ca nu a inteles nimic si vrea sa faca acelasi lucru si la PMB.
    Inca vreo cateva derapaje si cred ca o sa-l indeparteze din partid...
    • -2 (10 voturi)    
     Exact (Vineri, 14 mai 2021, 12:15)

     AlexandraA07 [utilizator] i-a raspuns lui Thakka

     Complet de acord. L-am urmarit mereu pe VV ca votant USRPLUS, dar efectiv nu poti sa traiesti doar cum bombe, dezvaluiri soc care ulterior nu confirma gravitatea cu care au fost prezentate, mai ales cand nu prea se vede in urma ta ce ai construit...

     Abordarea doamnei Mihaila este corecta, colaboarare si concentrare pe a construi, nu pe scandal si senzational.
     • 0 (4 voturi)    
      7 mii de decese în plus/minus (Vineri, 14 mai 2021, 13:36)

      zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui AlexandraA07

      din 29 mii ți se par puțin grave ?! 25% ?! Și tu ești votant USR+, aia cu reformarea statului ?!
      Apropo, ce construiește Mihăilă ? Concret. Haide, și postacii liberali trebuie să-și facă temele, ca să mergem înainte :)
 • +3 (13 voturi)    
  mda, nasol (Vineri, 14 mai 2021, 10:50)

  Adr1@n [utilizator]

  situatia este mai grava decat se intelesese initial. genul acesta de discrepante trebuiau sesizate din interior, nu la presiunea ministrului/prim-ministrului... or fi fost tehnicalitati (nu sunt convins), dar este complet inacceptabil ca nu au avut niciun fel de reactie "specialistii" lu' peste prajit din sistem in conditiile in care trebuia sa fie clar din noiembrie, cel tarziu decembrie 2020 ca diferentele se vor accentua. asta daca sunt intr-adevar tehnicalitati si nu chestiuni facute intentionat. si de aici rezulta si faptul ca aceste chestiuni nu sunt monitorizate, ca nu exista mecanisme de control si verificare (alta chestiune care poate fi rezolvata prin digitalizare).
 • +10 (12 voturi)    
  extras document (Vineri, 14 mai 2021, 10:51)

  tza [utilizator]

  Mi se pare relevant din document urmatorul fragment:

  Din analiza raspunsurilor au rezultat urmatoarele:
  - Exista un nivel de cunoastere in general redus si unele confuzii ale celor care raporteaza, in ceea ce priveste procesul de raportare, in special pentru platforma alerte.ms.ro;
  - Conform raspunsurilor DSP, multe dintre spitale nu raporteaza toate decesele COVID la DSP; din analiza raspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au prim.it raportari pentru mai
  putin de jumatate dintre decesele raportate in alerte.ms.ro (583 fata de 1482).
  - Unele DSP __suspicioneaza__ ca unele dintre spitale raporteaza decese de toate cauzele in alerte.ms.ro;
  - Tot DSP semnalizeaza intarzieri in raportarea deceselor (uneori de pana la doua luni);
  - Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze;
  - Unele spitale nu recunosc propria cifra a deceselor lunare raportata in alerte.ms.ro;
  - Organizarea raportarii deceselor varlaza de la spital la spital.
 • -5 (15 voturi)    
  Platim impozite (Vineri, 14 mai 2021, 10:56)

  clencix [utilizator]

  Primim minciuni
 • -5 (11 voturi)    
  bravo (Vineri, 14 mai 2021, 10:58)

  martel55 [utilizator]

  le-au mermelit bine de tot....acum ne putem intraba daca si astea sunt cifrele reale, sau guvernul pnl a mai ascuns niste date
 • +1 (15 voturi)    
  raportul este o ciorna (Vineri, 14 mai 2021, 10:58)

  carmen_i [utilizator]

  Asa arata un raport? Unde este numarul de inregistrare? Unde scrie ca a fost adoptat de ministru? Unde-i semnatura ministrului sanatatii? de ce nu are antet cu institutia emitenta?

  Va pot arata alte rapoarte emise de Ministerul Sanatatii ca sa vedeti ca sunt cu totul atfel. Ce vedeti aici este, in cel mai bun caz, o ciorna semi-oficiala, fara vreo valoare jurdica. Autoritatile isi bat joc de noi in continuare.
  • +3 (13 voturi)    
   lipseste dosarul cu sina!.. ;) (Vineri, 14 mai 2021, 11:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Raportul este publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la sectiunea comunicate de presa. Se numeste "transparenta".

   Sau cineva regreta vremurile cand ziua de munca insemna doar pierdut vremea la cafea si palavre, eventual plimbat un raport prin 5 departamente pentru a fi inregistrat, apoi ascuns intr-un dulap sub cheie, sa nu-l vada nimeni?.. ;)
   • -1 (7 voturi)    
    mai citeste si tu legile (Vineri, 14 mai 2021, 11:55)

    carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Un document oficial trebuie sa respecte anumite cerite legale pentru a fi valabil. Printre altele trebuie sa fie semnat si de seful institutiei si sa aiba numar de inregistrare. Altfel, este o fituica. Respectarea legilor nu este optionala.
    • 0 (8 voturi)    
     vai, legile.. (Vineri, 14 mai 2021, 12:38)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

     unii vin si baga legi ca sa creasca birocratia, sa-si justifice sinecurile.. iata ca transparenta nu se impiedica de legile voastre.
 • +10 (10 voturi)    
  De ce doua platforme? (Vineri, 14 mai 2021, 10:59)

  tontu [utilizator]

  N-am inteles de ce e nevoie de doua platforme. Toate datele ar trebui centralizate intr-un singur loc si facute publice de o singura institutie.
 • -3 (15 voturi)    
  E complet irelevant subiectul (Vineri, 14 mai 2021, 11:26)

  Luk [utilizator]

  Numarul total de decese in 2020 (ianuarie-decembrie) a fost 145.463 persoane, asta inseamna cu 23.307 persoane mai mult decat in 2019.
  In statisticile oficiale apar 29.333 decese din cauza COVID19, ceea ce inseamna cu cca. 6.000 mai multe decat simpla diferenta dintre 2020 si 2019. La o populatie de 20.100.000 persoane (recensamant 2011), asta inseamna un spor de mortalitate de 0,11%. Chiar daca am considera 31.000 de decese datorate COVID19, sporul n-ar trece de 0,15%.

  Inca un pic si ajungem la concluzia ca fara COVID19 nu mai murea nimeni anul trecut. Dezbaterea e complet irelevanta.
  • +2 (4 voturi)    
   Pe langa (Vineri, 14 mai 2021, 13:03)

   hemostatic [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Sunteți cam pe lângă, nu luați in calcul ca a scăzut mortalitatea prin alte cauze, cum ar fi cele traumatice (accidente etc)
   • -3 (3 voturi)    
    Aia nu conteaza. (Vineri, 14 mai 2021, 14:46)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui hemostatic

    Producea un amarat de 2000 pe an. La un 230000 pe an morti din toate cauzele, faptul ca au scazut vreo 500 (ca doar vreo 4 luni nu s-a circulat) nu e sesizabil.
   • -1 (1 vot)    
    Sunt cum vreau eu (Vineri, 14 mai 2021, 18:34)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui hemostatic

    Iar dumneata esti obraznic si analfabet functional.
    • -1 (1 vot)    
     :)))))) Ho, ho, ho ! (Vineri, 14 mai 2021, 23:05)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     E vreo legatura ? Adica, fiindca esti cum vrei, faci omul analfabet functional ? Ori fiindca e obraznic, esti tu cum vrei ? Sau...care-i combinatia ?
     Uite, io, unul, cred ca tu esti mai degraba cum poti, si tu, decat cum vrei. Adica, asa cum a zis omul, pe langa. Si zic ca nu e prima oara si ca asta e starea ta obisnuita .

     Si stai , ca inca nu te-a prins cu filozofelele (nu filozofiile...) tale de taximetrist obosit, la iesirea din tura. Care se crede intelectual daca a avut-o pe Loredana client.

     Intr-un cuvant, ca sa nu te extenuez : esti pe langa !
  • 0 (2 voturi)    
   145.463 de unde il ai ca e prea mic. (Vineri, 14 mai 2021, 13:18)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   La o populatie de 17.000.000 si o speranta de viata de 73 rezulta ca ar trebui sa moara pe an 232.000 romani. Cifra aia ori nu e totalul ori nu e corecta.
   • 0 (2 voturi)    
    Uite de unde am cifra (Vineri, 14 mai 2021, 18:30)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    https://vaccinare-covid.gov.ro/informatii-inselatoare-despre-statisticile-privind-mortalitatea-in-romania-si-numarul-de-decese-cauzate-de-virusul-gripal/

    Altceva mai e?
    • 0 (0 voturi)    
     Mersi sunt lamurit. (Luni, 17 mai 2021, 6:34)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Dar in articolul ala care pare destul de oficinal, nu pot sa nu observ cum compara cifrele 2020 ian-nov cu 2019 ian-dec. Mda... multa valoare adaogata e acolo. Oricum tot putine raman.
  • -2 (2 voturi)    
   lol (Vineri, 14 mai 2021, 13:46)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   "La o populatie de 20.100.000 persoane (recensamant 2011"

   Pe lângă că și atunci o groază de căpșuanri au fost trecuți prezenți prin RO, e clar că în ultimii 10 ani au plecat din RO o groază de milioane de români care apar ca locuind aici, cu complicitatea primăriilor (din motiv economice și electorale).
   Joaca de-a statisticile statului român, false cu desăvârșire (inclusiv pe decese totale) e așa, să ne simțim telectuali pe HN și să iasă cum vrem noi concluzia, și anume imbecilitatea susținută de de-alde tine cum că nu e groasă. Ba e, și-o să înțelegi când o s-o prinzi.
   Apropo statisitici cu sechelele ălora vindecați pe când ? Dar costurile tratamentelor lor ? Dar morții de cancer pe motiv că n-au mai avut loc de bolnavii de Covid ? 1% mortalitate la Covid, o gripă ușoară ? Nu băiete, e mult mai mult.
   • 0 (2 voturi)    
    Baiete esti tu (Vineri, 14 mai 2021, 18:30)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Contrazici cifre oficiale cu opinii si nu dau doi bani pe opinii ca ale dumitale.Sursa datelor e Guvernul Romaniei si INS, daca nu-ti convin, fa-ti propria statistica si slabeste-ma cu prostiile tale. INS zice ca au murit cu 23.000 mai mult in 2020 fata de 2019.

    https://vaccinare-covid.gov.ro/informatii-inselatoare-despre-statisticile-privind-mortalitatea-in-romania-si-numarul-de-decese-cauzate-de-virusul-gripal/
  • +1 (3 voturi)    
   Cifrele ce le dai tu (Vineri, 14 mai 2021, 15:41)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   n-au nici o legatura cu realitatea - in Romania anual mor in jur de 270-280 000, iar anul trecut au murit cu aproape 40 000 in plus fata de media ultimilor 5 ani adica aproape 320 000 dintre care oficial de covid au fost doar aprox. 16 000 de morti.
   • +1 (1 vot)    
    Dom'le (Vineri, 14 mai 2021, 18:26)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    Dumneata spui povesti.
    Uite aici: "Afirmația conform căreia numărul total de decese din România în anul 2020 este mai mic decât în anul 2019 este contrazisă de statistica oficială. Conform datelor Institutului Național de Statistică, numărul total de decese înregistrat anul trecut (ianuarie – noiembrie) în România, indiferent de cauze, a fost de 145.463, cu 23.307 mai mare decât în 2019 (ianuarie
    – decembrie). "
    uite si sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/informatii-inselatoare-despre-statisticile-privind-mortalitatea-in-romania-si-numarul-de-decese-cauzate-de-virusul-gripal/
    Nu stiu in ce realitate traiesti si nici nu ma intereseaza. Nu-mi raspunde, nu-mi plac cetatenii ca dumneata si nici nu ma astept sa-ti ceri scuze.
   • 0 (2 voturi)    
    O sursa pentru datele dumitale ai? (Vineri, 14 mai 2021, 18:34)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    .
 • -1 (5 voturi)    
  Furtuna intr-un pahar cu apa, (Vineri, 14 mai 2021, 12:52)

  Dilematic [utilizator]

  starnit de fostul ministru veleitar VV care a aruncat o piatra in balta pe care se chinuie acum o tara intreaga, sa o scoata.
  Prostia e nemuritoare.
 • -2 (4 voturi)    
  aveti manageri medici (Vineri, 14 mai 2021, 15:03)

  John_Re [utilizator]

  va asteptati la altceva?

  faxul, pixul si hartia sunt de baza si in 2021.
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate nu este asta (Sâmbătă, 15 mai 2021, 4:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   din pacate arata ca medicii nu dau o ceapa degerata pe date ceea ce arata gradul lor relativ scazut in raport cu cercetarile clinice...

   doctorul in ro are impresia ca este dzeu pe pamant si nu stie si nici nu vrea sa comunice/share informatia - cel putin unii dintre ei.

   asa se explica si reticenta de a prezenta acest raport, reticenta venita de la un medic...IMi pare rau dar trebuie sa spui HUO si mai ales ca este o ciorba - unde sunt corectiile??? Greselile trebuie asumate si comunicate oficial, asa ramanem doar cu taraboiul

   multi il invoca pe VV dar evident ca cea care a sesizat problema a fost altcineva - o persoana obisnuita sa lucreze cu cifre desi este medic - ghiciti cine???
 • -1 (5 voturi)    
  Ce s-ar fi scremut (Vineri, 14 mai 2021, 15:46)

  mihaipricop [utilizator]

  johanis din toti bojocii ca psd e de vina daca er un guvern psd, acum cu guvernul lui tace complice si nu e nimeni de vina.
 • +1 (1 vot)    
  doua intrebari fara raspuns deocamdata (Sâmbătă, 15 mai 2021, 5:16)

  ..13 [utilizator]

  1. cand se vor corecta datele astfel incat sa avem o corelare intre cele doua forme de raportare cu realitatea???

  cred ca raspunsul este urgent - chestia asta ca sa asteptam sa treaca pandemia mi se pare venit de la gradinita.

  2 continuam tot asa abramburiti la cap si in prezent sau se fac corelatii intre cele doua forme de raportare incepand cu 15.05.2021???

  rusine maxima pentru Ministrul sanatatii ca inca nu are raspunsuri la aceste doua intrebari marunte de altfel.
 • 0 (0 voturi)    
  si inca ceva (Sâmbătă, 15 mai 2021, 5:47)

  ..13 [utilizator]

  acest raport arata deficiente generate de superficialitate si lipsa unui control in strangere de date cu caracter demografic - dar sunt si altele, la fel de mari, vezi de exemplu chestiunea importanta precum cea a votantilor din strainatate...

  sunt probleme care ar trebui sa ajunga in atentia INS, ma intreb de ce INS a dormit pana acum pentru ca este clar responsabilitatea lor in multe probleme care dau erori sau batai de cap

  time to wake up INS


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by