Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani au putut începe vaccinarea împotriva Covid-19 în Statele Unite joi, după ce autorizația de vaccinare Pfizer / BioNTech a fost prelungită la începutul acestei săptămâni pentru acea felie de vârstă, care reprezintă 17 milioane de oameni din țară, potrivit AFP.

Vaccin PfizerFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

„Acesta este un alt salt uriaș în lupta noastră împotriva pandemiei”, a declarat miercuri președintele SUA Joe Biden, încurajând părinții să își vaccineze descendenții.

„Vaccinul pentru copii între 12 și 15 ani este sigur, eficient, practic, rapid și gratuit”, a insistat el, adăugând că 15.000 de farmacii din toată țara vor fi gata începând de joi pentru efectuarea injecțiilor.

Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) și-a dat autorizația luni după ce a studiat datele studiilor clinice asupra a aproximativ 2.000 de tineri.

Unele localități începuseră să vaccineze adolescenți marți, dar marea majoritate a țării așteptau acceptul final de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principalul organism federal de sănătate publică al țării, emis miercuri seară.

Vaccinul administrat copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este același cu cel pentru adulți, inclusiv dozajul, și, prin urmare, mulți vor putea fi vaccinați în aceleași locuri cu cele deja înființate.

Provocarea rămâne acum să îi convingă deoarece, printre părinții cu copii de această vârstă, aproape un sfert au spus că nu vor accepta să fie vaccinați și doar trei din zece au spus că vor să o facă cât mai curând posibil, potrivit unui sondaj realizat la mijlocul lunii aprilie de către Fundația Familiei Kaiser.

Pentru a-i încuraja, autoritățile încearcă să se asigure că vaccinarea este oferită și în altă parte, în locuri și mai practice sau în rândul pediatrilor, cunoscuți de familii și în care au încredere mai mare.