Peste un sfert dintre adulţii din Uniunea Europeană ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă li s-ar oferi ocazia, relevă un studiu făcut public joi, citat de Reuters și Agerpres.

VaccinareFoto: Hotnews

Rezultatele studiului realizat de Eurofound sugerează de asemenea o legătură puternică între nivelul de ezitare faţă de vaccinare şi folosirea social-media, mai ales în situaţia în care social-media reprezintă principala sursă de informaţii.

"Din păcate, aceste constatări reflectă eşecul de a face o comunicare convingătoare şi clară cu privire la eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor", a spus Daphne Ahrendt, director pentru cercetare al Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai rezervaţi faţă de vaccinare, potrivit acestui studiu, în care 67% dintre adulţii bulgari chestionaţi au afirmat că este improbabil sau foarte improbabil să se vaccineze. Comparativ, în Irlanda doar 10% dintre adulţi au declarat că nu se vor vaccina.

Studiu a relevat existenţa unei divizări est-vest în Europa în această problemă. Cu excepţia Franţei şi Austriei, intenţia de vaccinare a reieşit a fi de peste 60% în toate ţările UE din vest, cele mai mari rate înregistrându-se în ţările nordice, mediteraneene, Danemarca şi Irlanda.

În statele UE din est, proporţia celor care spun că intenţionează să se vaccineze este mult mai mică, de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Cea mai mare influenţă asupra rezervei faţă de vaccinare o exercită timpul petrecut în social media şi platforma folosită, a mai indicat studiul. Proporţia creşte la 40% în rândul celor care folosesc social media ca principala sursă de ştiri.

Între utilizatorii media tradiţionale, inclusiv presa, radioul şi televiziunea, doar 18% dintre respondenţi s-au arătat sceptici faţă de vaccin.