Un răspuns rapid la nivel internațional ar fi putut opri epidemia de Covid-19 din China înainte să devină catastrofa globală din 2020, arată un raport devastator de critic la adresa răspunsului dat la pandemie de liderii lumii și de Organizația Mondială a Sănătății, scrie Financial Times.

Sectie COVID-19Foto: Zsolt Szigetvary / PA Images / Profimedia

O analiză a experților din Comisia Independentă pentru Starea de Pregătire și Răspunsul la Pandemie, analiză cerută de OMS, dă lecții folositoare pentru următoarele pandemii și face recomandări de reformă, inclusiv în privința OMS.

Raportul nu examinează originile Sars-Cov-2, dar critică autoritățile chineze și Organizația Mondială a Sănătății pentru că le-a luat prea mult până să-și dea seama că virusul se răspândea printre locuitorii din Wuhan și să emită avertismentul că se răspândește de la om la om.

”În viitor, trebuie folosită o abordare precaută de la început, astfel încât să se presupună că o boală respiratorie s-ar putea răspândi de la om la om dacă nu s-a dovedit contrariul”, se scrie în raport.

Printre recomnadări se numără și un nou tratat, prin care să fie înființat un Consiliu Global pentru Amenințări contra Sănătății, mai multe puteri pentru OMS de a investiga și publica informații despre boli fără aprobări guvernamentale și finanțarea unui Fond Internațional Pandemi (IPFF) cu 5-10 miliarde de dolari pe an și 50-100 de miliarde de dolari în caz de urgență.

”Comisia recomandă o transformare radicală, menită să asigure angajamente de cel mai înalt nivel pentru noul sistem, pe care cetățenii să se bazeze pentru a-i menține sănătoși și în siguranță”, spun co-președinții comisiei care a elaborat raportul, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark și fostul președinte liberian Ellen Johnson Sirleaf.

Comisia este usturător de critică și la adresa Regulamentelor Internaționale de Sănătate, singurele instrumente legale în caz de epidemie: ”Așa cum sunt ele făcute, mai degrabă limitează decât să permită o acțiune rapidă”.

”Dacă restricțiile de călătorie ar fi fost impuse mai repede și în mod mai extins, ar fi existat o inhibare serioasă a rapidei transmisii a virusului. Trebuie să realizăm că trăim în secolul XXI, nu în Evul Mediu”, a spus Clark într-o conferință de presă.

Comisia a criticat OMS pentru că nu a declarat Covid-19 o situație de urgență internațională până pe 30 ianuarie. Pandemia a fost declarată oficial abia pe 11 martie.

Dar cele mai puternice critici au fost în direcția țărilor bogate din Europa și America de Nord pentru că au ”irosit luna februarie din 2020” prin inacțiune, ceea ce a dus la ”lună pierdută în care multe țări ar fi putut să ia măsuri pentru limitarea răspândirii Sars-Cov-2 și să prevină catastrofa globală din sănătate și economie”.