Anticorpii care neutralizează Covid rămân în sânge cel puțin opt luni după infecție, potrivit unui studiu italian publicat marți, relatează AFP. Această observație este valabilă „indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența altor patologii”, conform acestui studiu realizat de prestigiosul spital San Raffaele din Milano în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS) , organismul care acordă consultanță guvernului în probleme de sănătate publică.

Teste anticorpi Foto: Hotnews

”Prezenţa acestor anticorpi, în pofida faptului că este redusă în timp, se dovedeşte foarte persistentă. La opt luni de la diagnostic, doar trei pacienţi” dintre cei 162 monitorizaţi - dintre care 29 au murit - nu mai erau pozitivi la testul de detectare a acestor anticorpi, precizează într-un comunicat comun San Raffaele şi ISS, potrivit News.ro.

De asemenea, prezenţa precoce a acestor anticorpi este ”fundamentală în combaterea cu succes a infecţiei. Cei care nu reuşeşsc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare riscă mai mult să dezvolte forme grave de covid-19”.

Acest studiu a fost realizat de către Secţia Evoluţiei şi Transmiterii Virale a Spitalului San Raffaele, în colaborare cu cercetători de la Institutul de cercetare a diabetului din cadrul aceleiaşi instituţii, care au dezvoltat un test special pentru anticorpi, recurgând la tehnici folosite deja în studierea anticorpilor implicaţi în reacţia autoimunitară în cazul diabetului de tip 1.

Cu ajutorul unor tehnici folosite în studierea vaccinurilor împotriva HIV, cercetători de la San Raffaelle şi ISS au dezvoltat, de asemenea, o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2.

Studiul, publicat marţi în Nature Communications, a permis o ”cartografiere aproape exhaustivă a evoluţiei în timp a răspunsului anticorpilor la covid-19”, apreciază ISS şi San Raffaele.

Studiul a fost realizat prin monitorizarea a 162 de pacienţi pozitivi cu SARS-CoV-2 - 67% bărbaţi cu o vârstă medie de 63 de ani - care s-au prezentat la Urgenţe la San Raffaele în primul val al epidemiei în Italia.

Primele eşantioane de sânge au fost recoltate la momentul diagnosticului, în martie-aprilie 2020, iar ultimele în noiembrie 2020.

În total, 57% dintre bolnavii de covid-19 prezentau şi o altă patologie la momentul diagnosticului. Cele mai frecvente dintre aceste patologii erau hipertensiunea (44%) şi diabetul (24%).