Numărul persoanelor vaccinate a crescut cu 30% după data de 7 mai, când s-a introdus posibilitatea ca vaccinarea să se facă direct prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără ca programarea prealabilă în platformă să mai fie obligatorie, a declarat marți dimineață medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a subliniat că este vorba doar de câteva zile și poate fi devreme pentru a trage concluzii, însă cifrele arată o creștere de 30%.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

În plus, peste 700 de medici de familie au primit dozele de vaccin împotriva COVID-19, iar în acest moment se vaccinează în peste 300 de cabinete ale medicilor de familie din 28 de județe ale țării, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

De asemenea, 19.272 de persoane s-au vaccinat la Maratonul de vaccinare din spitalele militare din țară. Astăzi este ultima zi a maratonului.

Maratoane de vaccinare urmează să fie organizate și la Cluj, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Ploiești, Petroșani sau în Mehedinți.

Rata de acoperire vaccinală în București, la populația rezindentă (așa cum este ea raportată de INS) este de circa 33,8% în București, iar dacă eliminăm populația sub 16 ani și ne referim doar la populația eligibilă pentru vaccin, rata de acoperire în capitală este de 40%, spune Valeriu Gheorghiță. Cel puțin parțial, acest lucru explică și evoluția favorabilă a pandemiei la nivel național, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

În Cluj, rata de acoperire vaccinală este de 30,2%, iar la populația eligibilă (peste 16 ani) de 35,7% - vorbim despre județ și nu despre municipiu. În municipiul Cluj, rata de acoperire vaccinală este de 40%. În județul Sibiu, rata de acoperire vaccinală este de 23,7% (28,9% pentru populația eligibilă), în județul Brașov 23,65% rata de acoperire vaccinală a populației rezidente (28,8% pentru populația eligibilă, peste 16 ani), în județul Timiș 23,41% (27,8% pentru populația eligibilă) și Constanța 22,6% (27,38% pentru populația eligibilă).

Peste 1.000 de centre de vaccinare cu peste 1.400 de fluxuri funcționează în țară în acest moment.

1.265.000 de persoane sunt programate în acest moment în platformă pentru vaccinare, pentru toate cele 3 tipuri de vaccin. Peste un milion dintre ele sunt programate la centre de vaccinare cu vaccinul Pfizer, dintre care peste 64.158 sunt programate pentru doza 1. În centrele cu vaccin Moderna sunt programate peste 130 de mii de persoane, dintre care 2.711 pentru doza 1, iar în centrele cu vaccin Astra Zeneca sunt programate peste 104 mii de persoane, dintre care doar 231 pentru doza 1.

De la debutul campaniei de vaccinare, peste 3,6 milioane de persoane au fost vaccinate cu una sau doua doze, dintre care peste 1,2 milioane de români cu o singură doză și peste 2,4 milioane cu două doze de vaccin.

România se află pe locul 6 la nivel european și pe locul 18 la nivel global în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate.

"Nu cred că vom reuși să avem 5 milioane de persoane vaccinate cu două doze" la data de 1 iunie, a afirmat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță a precizat că prin 5 milioane de vaccinați la 1 iunie "Ne referim la persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vorbim despre persoane care vor avea cel puțin o doză de vaccin și evident, își vor completa ulterior schema de vaccinare." Precizările lui Valeriu Gheorghiță vin după ce premierul Florin Cîțu vorbise despre o țintă de 5 milioane de români vaccinați la data de 1 iunie.