Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Marea Britanie, JCVI, a recomandat vineri să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele de peste 40 de ani, atunci când este posibil, după ce au fost raportate 242 de cazuri de cheaguri de sânge, inclusiv 49 de decese, relatează AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

Subliniind că riscul este „extrem de rar”, JCVI recomandase deja în aprilie să administreze acest vaccin, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, la persoanele de peste 30 de ani atunci când este disponibil un vaccin de la un alt producător.

"Recomandăm ca adulților cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani fără comorbidități să li se ofere o alternativă la vaccinul Oxford / AstraZeneca, dacă este disponibilă și nu duce la o întârziere a vaccinării", a spus prof. Wei Shen Lim, de la JCVI.

"Vaccinurile împotriva Covid-19 au salvat deja mii de vieți și beneficiul pentru majoritatea populației este clar", a adăugat el.

Într-un comunicat, guvernul britanic a declarat că va urma această recomandare, subliniind că își menține obiectivul de a administra o primă doză de vaccin tuturor adulților până la sfârșitul lunii iulie.

Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor, MHRA, a declarat că a observat, la sfârșitul lunii aprilie, 49 de decese ale persoanelor care au primit vaccinul anti-Covid Oxford / AstraZeneca, dintr-un total de 242 de cazuri de cheaguri de sânge (tromboze) și mai mult de 28 de milioane de doze administrate.

Cele mai multe cazuri au apărut după administrarea primei doze, la 141 de femei și 100 de bărbați (un caz nu este specificat) cu vârsta cuprinsă între 18 și 93 de ani.