Agenția Europeană a Medicamentului a declarat vineri că examinează rapoarte despre o tulburare rară de degenerare a nervilor la persoanele care au fost imunizate cu vaccinul AstraZeneca COVID-19 și a solicitat companiei date mai detaliate despre cazuri, relatează Reuters.

VaccinareFoto: Hotnews

Ca parte a unei revizuiri periodice a rapoartelor privind siguranța vaccinului Vaxzevria, comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente analizează datele furnizate cu privire la cazurile de sindrom Guillain-Barre, a spus autoritatea de reglementare.

EMA analizează, de asemenea, rapoarte despre cazuri de miocardită după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech, numit Comirnaty, și Moderna. Ambele vaccinuri folosesc o nouă tehnologie ARNm pentru a dezvolta imunitatea împotriva coronavirusului.

EMA și alte agenții de reglementare examinează deja posibilitatea unor afecțiuni rare de coagulare a sângelui după imunizarea cu vaccinurile anti-COVID-19, inclusiv AstraZeneca.

Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imunitar al corpului atacă stratul protector al fibrelor nervoase. Majoritatea cazurilor apar după o infecție bacteriană sau virală și se dezvoltă în decursul unor zile sau săptămâni.

Este un risc extrem de rar, cunoscut, asociat cu infecții respiratorii și intestinale, precum și cu unele vaccinări din trecut.

AstraZeneca, Pfizer, BioNTech și Moderna nu au răspuns imediat la o cerere de a comenta subiectul.