​Comitetul științific care supervizează campania britanică de vaccinare anti-Covid a recomandat vineri limitarea administrării vaccinului AstraZeneca la persoanele de sub 40 de ani după ce au fost raportate 242 de cazuri de tromboze, relatează AFP și The Guardian.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comitetul recomandase deja în luna aprilie administrarea acestui vaccin dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford doar persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani atunci când este posibil.

Noua recomandare a venit după ce autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor, MHRA, a anunțat vineri în cadrul unei conferințe de presă că a identificat 242 de cazuri de cheaguri de sânge rare în rândul persoanelor cărora le-a fost administrat vaccinul AstraZeneca.

În jur de 28 de milioane de doze ale acestui vaccin au fost administrate până acum în Marea Britanie.

Directorul MHRA, June Raine, a subliniat totuși că beneficiile vaccinului rămân mai mari decât riscurile pentru „marea majoritate” a populației, în special în cazul persoanelor în vârstă, mai susceptibile de a dezvolta forme severe ale COVID-19.

Mai multe țări europene au suspendat administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca sub o anumită vârstă din cauza cazurilor extrem de rare de cheaguri de sânge dezvoltate de persoane care au fost inoculate cu acest vaccin.

În aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunțase că cheagurile de sânge ar trebui listate ca efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca, menținându-și opinia că raportul beneficiu / risc a rămas „pozitiv”.

Potrivit lui Jonathan Van-Tam, director medical adjunct pentru Anglia, această nouă recomandare nu ar trebui să schimbe obiectivul guvernului de la Londra de a administra o primă doză a unui vaccin anti-Covid tuturor adulților din Marea Britanie până la sfârșitul lunii iulie.

Pe lângă vaccinul AstraZeneca Marea Britanie administrează și vaccinurile mRNA dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.