Administrarea unei a treia doze de vaccin, elaborat de compania americană Moderna, după parcurgerea unui curs complet de vaccinare cu serul acesteia, ajută la creșterea anticorpilor împotriva tulpinilor de coronavirus braziliană și sud-africană, reletează agențiile internaționale de presă. Acest lucru este demonstrat de datele preliminare din studiile clinice publicate pe site-ul Moderna, arată agenția bulgară BTA, scrie 24CHASA, potrivit Rador.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Studiile au folosit vaccinul deja utilizat al companiei, precum și un preparat experimental conceput special pentru a combate versiunea sud-africană a coronavirusului. Rezultatele preliminare din a doua fază a studiilor au arătat că o doză unică de vaccin sau o doză de vaccin experimental împotriva coronavirusului, administrată din nou celor deja vaccinați, a crescut anticorpii pentru cele două tulpini de coronavirus - sud-african și brazilian.

La studii au participat 40 de persoane care au primit două doze ale vaccinului Moderna. Se remarcă faptul că, după introducerea celei de-a treia doze a unuia dintre vaccinuri, toți participanții au înregistrat o creștere a anticorpilor împotriva coronavirusului și la cele variante menționate. Dezvoltatorii raportează că vaccinul, dezvoltat special împotriva tulpinii din Africa de Sud, s-a dovedit a fi mai eficient decât cel obișnuit.

Citește și:

Vaccinul anti-COVID Moderna este 96% eficient la adolescenţii între 12 şi 17 ani (rezultate intermediare)