Cercetătorii olandezi au învățat albine să identifice mostre infectate cu COVID-19, o descoperire despre care afirmă că ar putea reduce timpul de așteptare al testelor pentru coronavirus la doar câteva secunde, relatează Reuters și MSN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru a antrena albinele oamenii de știință de la laboratorul de cercetări bio-veterinare al Universității Wageningen le-au dat acestora apă cu zahăr ca recompensă după ce le-au arătat mostre infectate cu COVID-19. Acestea nu au primit nicio recompensă după ce li s-a arătat o mostră care nu a fost infectată.

După ce s-au obișnut cu sistemul, albinele, insecte cu un simț al mirosului puternic, au început să își extindă spontan limba pentru a primi recompensa când li s-a prezentat o mostră infectată, explică Wim van der Poel, profesor de virusologie și cercetător care a participat la studiu.

„Colectăm albine normale de la un apicultor și le punem într-un ham”, relatează acesta. „Imediat după ce le prezentăm o mostră pozitivă le prezentăm de asemenea apă cu zahăr. Și ceea ce fac albinele este să își extindă proboscida pentru a lua apa cu zahăr”, explică van der Poel.

Extinderea limbilor asemănătoare unui pai de către albine pentru a bea este confirmarea unui test pozitiv pentru coronavirus, potrivit cercetătorilor.

Obținerea unui rezultat pozitiv pentru COVID-19 poate dura ore sau zile însă răspunsul din partea albinelor este imediat. Metoda este de asemenea ieftină, făcând-o utilă pentru țările în care testele sunt neaccesibile.

Însă Dirk de Graaf, un profesor care studiază albine, insecte și imunologie animală la Universitatea Gent din Belgia, afirmă că nu vede metoda înlocuind metodele mai convenționale de testare pentru COVID-19 în viitorul apropiat.

„Este o idee bună dar aș prefera efectuarea de teste folosind instrumente clasice de diagnosticare decât albine pentru asta. Sunt un fan uriaș al albinelor dar le-aș folosi în alte scopuri decât pentru a detecta COVID-19”, a declarat acesta.

Tehnica „mirosirii de către insecte” a fost testată cu succes de către Departamentul de apărare al Statelor Unite pentru a detecta explozibili și substanțe toxice în anii 1990, spune de Graaf.

Moliile, albinele și viespile au fost folosite „din motive de siguranță pentru a detecta explozibili precum și pentru diagnostice medicale”, a relatat acesta.

Dar potrivit lui de Graaf prea puține sunt cunoscute despre testarea de la Wageningen pentru a stabili eficacitatea sa reală. Însă acesta spune că este deschis față de ideea de a folosi albinele pentru testare dacă nu sunt disponibile teste PCR.

Citește și: