Președintele filipinez Rodrigo Duterte a cerut ambasadei Chinei să ia înapoi 1.000 de vaccinuri anti-Covid donate de Sinopharm după ce a fost criticat că s-a vaccinat cu acesta deși nu a fost aprobat de autoritățile de la Manila, relatează BBC.

Rodrigo Duterte s-a vaccinat cu vaccinul SinopharmFoto: Xinhua / Profimedia Images

Duterte a cerut de asemenea ca în viitor China să trimită doar vaccinul anti-Covid dezvoltat de Sinovac, o altă companie chineză a cărui vaccin a fost autorizat în Filipine.

Atât Sinopharm cât și Sinovac se așteaptă însă ca vaccinurile lor să fie aprobate de Organizația Mondială a Sănătății în cursul acestei săptămâni.

„Nu vă luați după mine”, a afirmat Duterte, citat de presa locală. „Este periculos fiindcă nu sunt studii, s-ar putea să nu fie bun pentru organism. Lăsați-mă pe mine să fiu singurul care l-a primit”, a adăugat acesta.

„Haideți să le retragem, să nu fie nicio problemă”, a mai afirmat controversatul președinte filipinez cu privire la vaccinul neautorizat al Sinopharm.

Într-o mișcare atipică pentru el, Duterte a admis criticile aduse în legătură cu faptul că s-a inoculat cu acest vaccin. „Ne pare rău. Aveți dreptate”, a recunoscut acesta.

Ambele vaccinuri chinezești sunt vaccinuri inactive care funcționează prin uciderea câtorva particule virale pentru a expune sistemul imunitar al organismului față de virus fără a risca un răspuns grav.

Acestea diferă de vaccinurile Moderna și Pfizer dezvoltate în Occident care folosesc tehnologia mRNA.

Această tehnologie presupune injectarea codului genetic al coronavirusului în organism, făcând corpul să producă proteine virale dar nu întreg virusul, acestea fiind însă suficiente pentru a învăța sistemul imunitar să atace.

În prezent singurele vaccinuri aprobate pentru administrare în Filipine sunt cele dezvoltate de AstraZeneca și Sinovac, acestea fiind administrate angajaților sanitari și grupurilor vulnerabile.

Filipinele este una dintre cele mai afectate țări din sud-estul Asiei de către pandemie, înregistrând peste un milion de infecții cu coronavirusul și aproape 18.000 de decese cauzate de COVID-19.

Citește și: