Pierderea mirosului, un simptom comun al Covid-19, poate dura câteva luni la unii pacienți și această persistență este „atribuibilă” prezenței de lungă durată a virusului și a inflamației în mucoasa olfactivă, potrivit cercetătorilor de la Institutul Pastor, citați de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Munca lor de cercetare explică mecanismele pierderii mirosului legat de Covid pe termen scurt și lung.

Studiul arată că testele clasice RT-PCR efectuate pe un tampon nazofaringian folosind un tampon lung se pot dovedi a fi negative, chiar dacă virusul persistă adânc în cavitățile nazale, în mucoasa olfactivă.

Guilherme Dias de Melo (Pasteur) și colegii săi au analizat neuroepiteliul olfactiv - o mucoasă specializată sensibilă la mirosuri în interiorul cavității nazale - la șapte pacienți cu Covid-19, care nu au necesitat spitalizare și care au raportat pierderea mirosului. Au descoperit că coronavirusul infectează și reproduce neuronii olfactivi, celulele imune și alte tipuri de celule din căptușeala olfactivă, ducând la inflamație și moarte celulară.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, materialul genetic al virusului, SARS-CoV-2 ARN, care a persistat la alți patru pacienți cu pierderea mirosului pe termen lung, care nu au fost detectați prin testarea PCR convențională, din tampoane nazofaringiene.

În plus, hamsterii infectați cu virusul au prezentat o prezență virală în mucoasa olfactivă și în creier, precum și pierderea gustului și a mirosului.

Infecția neuronilor olfactivi ai mucoasei olfactive nazale "ar putea constitui un portal de intrare în creier și ar explica de ce anumiți pacienți dezvoltă diverse manifestări clinice, de natură psihologică (tulburări de anxietate, depresie) sau neurologice (declin cognitiv), susceptibilitatea de a se dezvolta o boală neurodegenerativă), care trebuie să facă obiectul unor noi studii ”, notează Institutul Pasteur într-un comunicat de presă.

„Conform rezultatelor noastre, pierderea mirosului în Covid-19 poate persista câteva luni la unii pacienți, iar această persistență a semnelor clinice este atribuită persistenței virusului și a inflamației din mucoasa olfactivă” comentează Marc Lecuit ( Pasteur, Inserm, AP-HP), co-autor al studiului.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă pacienții sunt contagioși. "Dacă sunt, este, fără îndoială, în cel mai rău caz, foarte slab. Sunt în curs studii pentru a determina acest lucru", a indicat AFP Hervé Bourhy (Pasteur), de asemenea co-semnatar al studiului.