Angajații unei companii farmaceutice din Indonezia au fost acuzați că au spălat și reambalat tampoanele nazale ale testelor Covid și apoi le-au vândut pasagerilor care aveau nevoie de testare pe aeroportul din Medan, relatează The Guardian.

Vaccinare coronavirus IndoneziaFoto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP / Profimedia

Cinci angajați de la compania deținută de stat Kimia Farma au fost arestați, în timp ce compania ar putea de asemenea să se confrunte cu un proces civil.

Polițiștii cred că până la 9.000 de persoane ar fi fost testate cu kit-uri de testare antigen cu tampoane nazale refolosite în timp ce călătoreau prin aeroportul Kualanamu din Metan, Indonezia.

Orice persoană care călătorește intern în Indonezia trebuie să aibă un rezultat negativ la un test rapid antigen, care de multe ori este făcut pe aeroport.

Cinci angajați de la Kimia Farma, care a aprovizionat aeroportul cu teste, sunt acuzați că au spălat tampoanele de bumbac cu alcool înainte de a le reambala - o încălcare a legilor privind sănătatea și a actului de protecție a consumatorilor.

Poliția investighează, de asemenea, dacă profiturile, estimate la aproximativ 1,8 miliarde de rupii au fost folosite de unul dintre angajați pentru finanțarea construcției unei case noi, potrivit presei locale.

Erick Thohir, ministrul pentru întreprinderi de stat, a declarat că cei implicați ar trebui să fie „supuși unor pedepse foarte stricte”. Kimia Farma a concediat angajații în cauză și a declarat că acțiunile lor au fost o încălcare a standardelor sale.

Doi avocați care au zburat în mod regulat de pe aeroportul Kualanamu și cred că au fost testați cu truse second-hand, au declarat pentru South China Morning Post că intenționează să dea în judecată compania. Avocații au spus că au luat legătura cu alte potențiale victime și vor iniția un proces civil colectiv.

Indonezia, a patra țară cu cea mai mare populație din lume, a înregistrat cel mai mare număr de cazuri în sud-estul Asiei și peste 46.130 de decese.