India a depăşit marţi pragul de 20 de milioane de cazuri de Covid-19, în timp ce guvernul susţine că rata infectărilor este în scădere, relatează BBC și News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autorităţile indiene spun că infecţiile au scăzut constant începând cu 30 aprilie, când au fost înregistrate peste 400.000 de cazuri. Însă experţii sunt de părere că numărul deceselor şi cel al cazurilor sunt subraportate.

Marţi, au fost anunţate 355.832 de contaminări pentru ultimele 24 de ore.

În capitala New Delhi, criza de oxigen nu dă semne de atenuare, iar bolnavii au probleme în a obține tratamentul necesar. Guvernul din Delhi a spus că doreşte ca armata să conducă unităţile de îngrijire Covid şi unităţile de terapie intensivă.

Arvind Kejriwal, premirul New Delhi, a declarat în repetate rânduri că oraşul nu primeşte suficient oxigen din partea guvernului federal, care alocă cote de oxigen statelor. De cealaltă parte, oficialii federali neagă existenţa unui deficit şi spun că problemele au apărut din cauza transportului.

India produce mii de tone de oxigen zilnic, dar unii experţi spun că această criză de aprovizionare este cauzată de o lipsă de investiţii în reţelele de distribuţie.

Spitalele din Delhi au recurs la trimiterea de mesaje SOS pe reţelele de socializare pentru a-şi asigura stocul.

Oficialii au fost îndemnaţi şi să găsească mai multe locuri pentru incinerări, având în vedere că morgile şi crematoriile sunt suprasolicitate.

Campania lentă de vaccinare anti-Covid a agravat criza. În ciuda faptului că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, aici există un deficit de doze. Începând cu luna ianuarie, doar 10% din populaţia de aproximativ 1,3 miliarde de locuitori a primit o doză de vaccin şi doar circa 2%, două doze.

Directorul executiv al Serum Institute din India, cel mai mare fabricant de vaccin din lume, a avertizat că penuria va dura mai multe luni.