Pandemia de coronavirus din India pune o presiune atât de mare pe spitale, încât autoritățile au ajuns să improvizeze. Deși spitalele nu mai au locuri și refuză pe rând pacienții, cei care ajung la Centrul Covid Sardar Patel, odată internați, vor să fugă la propriu.

Paturi carton IndiaFoto: Captura YouTube

Cu un număr al infectărilor care a depășit 20 de milioane, după ce a înregistrat 12 zile la rând peste 300.000 de cazuri noi, India amână examenele rezidenților și îi cheamă să lupte pe frontul pandemiei, iar din lipsă de paturi, Centrul de îngrijire al pacienților Covid al Spitalului Sardar Patel a ajuns să improvizeze paturi din ... carton.

Timp de trei zile, Goldi Patel, în vârstă de 25 de ani, a mers din spital în spital în căldura apăsătoare a verii din New Delhi, încercând frenetic să găsească unul care să-l ajute pe soțul ei să respire, relatează CNN.

Patru spitale au refuzat-o pe Patel, care este însărcinată în șapte luni cu primul copil al cuplului, înainte să găsească în cele din urmă un spital care să îl primească pe soț. Dar nivelul de îngrijire la Spitalul Covid Sardar Patel, o unitate improvizată la marginea capitalei, este aproape inexistentă, iar soțul ei cere să plece.

În jurul lui Sadanand Patel, în vârstă de 30 de ani, oamenii mor. Abia are contact cu medicii, iar medicamentele sunt limitate. Cu 80% din plămâni deja infectați, este îngrozit de ceea ce se întâmplă dacă starea lui se înrăutățește.

"Sunt foarte speriat", a spus Sadanand sâmbătă de pe patul de spital, cu respirație grea. "Dacă sănătatea mea devine critică, nu cred că vor putea să mă salveze."

Pe măsură ce cazurile de coronavirus se înmulțesc în India, sistemul de sănătate al țării a fost întins dincolo de punctul de rupere. Este penurie de paturi, oxigen și cadre medicale. Unii pacienți cu Covid mor în sălile de așteptare sau în afara clinicilor copleșite, chiar înainte de a fi văzuți de un medic.

Doar unii pacienți cu Covid-19 reușesc să intre în spitalele suprasolicitate din India. Dar, odată intrați, unii se confruntă cu un alt fel de teroare: absența asistenței medicale sau a consumabilelor pe măsură ce oamenii mor în jurul lor.

Închis în februarie, centrul Covid Sardar Patel s-a redeschis pe 26 aprilie.

În spațiul cavernos, tip depozit, unii pacienți stau pe paturi din carton.

Medicamentele sunt puține, iar Sadanand a spus că a interacționat cu un medic doar o dată sau de două ori în trei zile de când a fost internat marți trecut. A urmărit doi bărbați din paturile din apropiere țipând după medicamente doar pentru a muri în câteva ore când oxigenul lor s-a epuizat.

Până sâmbătă, a cincea zi a sa în centru, cel puțin cinci persoane din jurul său muriseră, a spus el. Un cadavru zăcea pe pat lângă el câteva ore înainte să fie îndepărtat.