Prima țară din Europa care a renunțat la vaccinul anti-Covid AstraZeneca în aprilie, Danemarca a anunțat luni că va abandona și vaccinul Johnson & Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în ciuda aprobării de către Agenția Europeană a Medicamentului OMS, relatează AFP.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

„Autoritatea națională de sănătate daneză a ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului Johnson & Johnson Covid-19 nu depășesc riscul de a provoca un posibil efect secundar, o tromboză rară legată de injectarea serului, la persoanele care primesc vaccinul ", a spus ea într-un comunicat.

Prin urmare, Danemarca „va continua programul danez de vaccinare în masă Covid-19 fără vaccinul Johnson & Johnson”, anunță ea.

Danemarca, care figurează cu această decizie printre primele state din lume, nu a autorizat niciodată vaccinul, comercializat în Europa de Janssen, o filială a J&J.

Această decizie va încetini cu patru săptămâni actuala campanie de imunizare din țara nordică, unde epidemia este considerată „sub control” și unde majoritatea persoanelor expuse riscului și a lucrătorilor din domeniul sănătății au fost vaccinați.

Conform ultimului bilanț, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt complet vaccinați și 23,4% au primit o primă injecție.