Medicul şef al Secţiei Cardiologie I din Spitalul Judeţean Sibiu, Gabriela Eminovici, a murit, joi, din cauza coronavirus, potrivit News. Aceasta nu a fost vaccinată anti-COVID, potrivit managerului instituției, Florin Neag, citat de turnulsfatului.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gabriela Eminovici a fost infectată cu Covid-19 și a dezvoltat o formă severă a bolii, fiind transportată miercuri la Spitalul din Oradea, pentru a ajunge la o clinică din Germania pe cheltuiala familiei după ce Ministerul Sănătății nu îi aprobase cererea, scrie oradesibiu.ro. Deoarece nu a fost găsită o aeronavă disponibilă, transportarea nu a fost posibilă iar medicul a pierdut locul din secția ATI a spitalului din Germania, rămânând la Oradea până când urma să se elibereze un alt loc. Din păcate, joi seara, Gabriela Eminovici a decedat.

”Dragi prieteni, cu mare tristeţe vă anunţăm că dna. Dr. Eminovici Gabriela, medicul şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu a pierdut, din păcate, lupta cu virusul Sars-Cov2. Dumnezeu să o ierte şi să o odinească în pace! S-a stins din viaţă un cardiolog de excepţie, cu o pregătire deosebită şi cu o reală vocaţie, iar medicina sibiană este, de astăzi, mai săracă, pierzând un profesionist desăvârşit”, a transmis, joi seară, Spitalul Judeţean Sibiu.

Colectivul spitalului a transmis condoleanţe.

”Din nefericire, deşi mai avea multe de oferit, atât pe pan profesional cât şi pe plan personal, viaţa şi cariera dnei dr. Gabriela Eminovici au fost curmate mult prea repede de infecţia cu SARS-CoV2. Pandemia Covid-19 mai face o victimă în rândul personalului medical care, mai mult decât oricine, este supus permanent riscurilor”, au mai transmis oficialii spitalului.

Aceştia fac apel la vaccinare.

”Tocmai de aceea, subliniem încă o dată că este în puterea noastră, a tuturor, să contribuim la limitarea numărului de infectări şi a cazurilor grave, prin vaccinare”, au afirmat oficialii Spitalului Judeţean Sibiu.

Scurt istoric al cazului. De ce i-a fost refuzat transportul în străinătate de către Ministerul Sănătății

Medicul cardiolog Gabriela Eminovici, Șefa Secției Cardiologie 1, a fost diagnosticată cu COVID-19. În data de 23 aprilie, posta pe pagina de facebook că se află internată din 20 aprilie pe secția de Boli Infecțioase și vorbea despre profesionalismul și dedicarea medicilor de acolo.

„Da, este adevărat. D-na doctor este în stare gravă, internată pe Secția ATI Modular a spitalului. În ceea ce o privește pe d-na doctor, conform procedurii s-a discutat la Minister pentru transportul la un spital din Germania. Ministerul nu a aprobat, pentru că, potrivit legii, în condițiile în care există proceduri similare care pot fi oferite în spitalele din România, nu se aprobă transferul, din datele pe care le cunosc eu la acest moment. Acesta a fost răspunsul de la minister. Familia a dorit să o transfere într-un spital din Germania, pentru că fiecare om are dreptul să aleagă unde vrea să fie tratat, dar nu s-a făcut nicio derogare de la lege. În aceste condiții familia sa dorește să o transfere pe proprie răspundere, nu știu dacă este o alegere bună sau una rea, dar aceasta este alegerea familiei și fiecare are dreptul să facă tot ce poate pentru salvarea unei vieți”, a explicat managerului instituției Florin Neag pentru turnulsfatului.ro.

Călin Cipăian, directorul medical al Spitalului Județean a declarat pentru Turnul Sfatului că principalul motiv al transferului în cazul medicului Gabriela Eminovici a fost terapia ECMO.

„Principalul motiv al transferului a fost încercarea cu terapie cu ECMO, acest tip de terapie era baza și este o alternativă terapeutică pe care noi nu o avem. În momentul de față se află transferată la Spitalul din Oradea pentru a putea face această terapie. Deocamdată nu se mai are în vedere transferul în Germania. Nu am nicio nouă informație în acest sens. La Oradea a ajuns aseară, iar transferul s-a desfășurat în condiții bune. Medicul Csillag (n.r. medicul Bogdan Csillag) a supravegheat-o, nu au fost probleme”, declarase anterior dr. Călin Cipăian, directorul medical al Spitalului Clinic Județean Sibiu.