Germania a administrat miercuri 1,1 milioane de doze de vaccin anti-Covid, un record național, devenind prima țară europeană care a depășit un milion de inoculări în 24 de ore pe măsură ce campania de imunizare progresează pe continent, relatează AFP.

​Coronavirus GermaniaFoto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

Cu 1.089 milioane de doze, cea mai mare țară din UE a vaccinat, de asemenea, pentru prima dată peste 1% din populația sa în 24 de ore, a anunțat ministrul sănătății, Jens Spahn.

"Acest lucru arată cât de mult am accelerat", a spus ministrul la o conferință de presă.

În lume, doar China, Statele Unite și India, care au populații mult mai mari, au avut rate de vaccinare mai mari în 24 de ore. Aceste trei țări efectuează zilnic câteva milioane de vaccinări.

Recordul european anterior fusese stabilit de Regatul Unit pe 20 martie, când a administrat aproximativ 874.000 de doze într-o singură zi. Franța a atins punctul culminant pe 9 aprilie, cu 513.000 doze administrate, Spania săptămâna trecută, cu 457.000, și Italia pe 9 aprilie, cu 451.000 de doze administrate.

Cifra Germaniei de miercuri este cu mult peste ritmul recent: în ultimele șapte zile, în medie doar 0,71% din populație a primit un vaccin pe zi, comparativ cu 1,3% miercuri.

Potrivit acestei comparații mai reprezentative, pe baza mediei glisante a inoculărilor efectuate într-o săptămână în raport cu populația, în Europa, în afara micro-statelor, Ungaria este cea care vaccinează cel mai rapid: în fiecare zi a săptămânii trecute, țara a administrat doze la 1,21% din populația sa.

Urmează Malta (1,01%), Islanda (0,82%) și Regatul Unit (0,76%). Germania ocupă locul cinci pe continent, potrivit datelor compilate de AFP.

Celelalte țări mari din Europa de Vest vaccinează mai lent, în special Italia (0,62%), Spania (0,57%) sau Franța, cu 0,56% din populație pe zi în medie în ultimele șapte zile.

În total, în Germania, 26% din populație a primit cel puțin o doză și 7,5% sunt complet vaccinați, comparativ cu 22% și respectiv 9% în Franța.

În Marea Britanie, jumătate din populație a făcut până acum cel puțin o injecție, iar o cincime este imună.