Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu varianta tulpinii din India a SARS-CoV-2 confirmată în România și că această mutație nu reduce eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

În România a fost confirmat primul caz de COVID-19 cu o variantă a tulpinii indiene a SARS-CoV-2. Conform Institutului de Sănătate Publică, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England, care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță susține că nu sunt motive de îngrijorare și că oamenii trebuie să continue să se vaccineze.

  • "Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul este să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.
  • Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.
  • Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile", a declarat Valeriu Gheorghiță.