Americanii vaccinați împotriva Covid-19 nu mai trebuie să poarte măști atunci când sunt în aer liber, cu excepția cazului în care se află în mulțime, au declarat marți oficialii din domeniul sănătății, potrivit AFP.

Masca protectie coronavirusFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Dacă sunteți complet vaccinați și doriți să participați la o mică întâlnire cu oameni care sunt vaccinați și nevaccinați (..) datele științifice arată (...) o puteți face în condiții de siguranță, fără mască”, a spus Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică americană.

"Pe de altă parte, continuăm să recomandăm purtarea măștii în locuri în aer liber aglomerate, cum ar fi stadioane pline sau concerte", a adăugat ea în timpul unui briefing de presă.

Ea a justificat acest lucru prin faptul că, în aceste situații, pot fi prezenți mulți oameni nevaccinați și potențial expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

„Astăzi este o altă zi când putem face un pas pentru a ne întoarce la starea normală a lucrurilor”, înainte de coronavirus, a salutat ea.

În mod separat, CDC estimează acum că persoanele nevaccinate pot de asemenea să meargă, să alerge sau să pedaleze cu membrii familiei lor sau să participe la „mici adunări” în aer liber cu persoanele vaccinate, fără a purta o mască. Cu toate acestea, ar trebui să-și acopere întotdeauna fața dacă sunt prezente persoane nevaccinate.

O persoană este considerată vaccinată la două săptămâni după injectarea vaccinului (a doua doză pentru cele administrate în două ture), a reamintit Walensky.

Autoritățile sanitare și-au actualizat recomandările pe baza acestor anunțuri. În Statele Unite, regulile variază de la stat la stat, iar unii aveau reguli stricte care impuneau purtarea măștilor peste tot în afara casei, chiar și fără nimeni în jur. Aceste state ar trebui să schimbe acum aceste obligații, chiar dacă nu li se cere absolut acest lucru.

Conform datelor CDC, 42,5% din populația SUA, sau mai mult de 140 de milioane de persoane, au primit cel puțin o doză din unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în țară (Pfizer / BioNtech, Moderna sau Johnson & Johnson).