Copiii de şcoală primară şi de grădiniţă din Franţa au revenit la şcoală de luni, în cadrul primei etape de redeschidere după un lockdown de trei săptămâni, chiar dacă numărul zilnic de cazuri de Covid-19 rămâne în continuare ridicat, relatează Reuters și Agerpres.

La scoala in vremea pandemieiFoto: Maria Laura Antonelli/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat că revenirea la şcoală va contribui la lupta împotriva inegalităţilor sociale, întrucât părinţii care fac eforturi pentru a plăti serviciile de educaţie ale copiilor vor putea reveni la muncă, însă sindicatele au avertizat că noile infectări ar putea duce la un „torent” de clase închise.

În suburbia de lux Neuilly-sur-Seine, din Paris, elevii poartă măşti faciale şi îşi curăţă mâinile cu dezinfectant atunci când trec pragul şcolii primare Achille Peretti. Un afiş le reaminteşte celor mici să păstreze distanţa de un metru între ei.

„Sunt mici, au nevoie de un adult care să-i ajute, dar majoritatea părinţilor au slujbe şi este greu să le ceri să contribuie la teme”, a declarat profesoara Elodie Passon.

Elevii de gimnaziu şi de liceu urmează să se întoarcă la clase lunea viitoare, când guvernul va ridica restricţiile de călătorie în vigoare pe tot teritoriul ţării de la începutul lui aprilie.

Terasele în aer liber ale barurilor şi restaurantelor, precum şi unele firme şi spaţii destinate evenimentelor culturale, ar putea primi permisiunea de a se redeschide de la mijlocul lui mai dacă numărul infectărilor scade suficient, a precizat guvernul.

Unii medici şi experţi în sănătate avertizează însă că ar putea fi prea devreme pentru relaxarea restricţiilor.

Duminică, numărul mediu al cazurilor într-un interval de şapte zile a scăzut sub 30.000 de infectări, pentru prima oară în peste o lună, de la 38.000 la începerea lockdown-ului, deşi numărul pacienţilor cu Covid-19 în stare critică se menţine încă aproape de bilanţul maxim al celui de-al treilea val - 5.984.