Kazahstanul a început luni campania sa de imunizare contra coronavirusului cu vaccinul dezvoltat de această țară din Asia Centrală, denumit QazVac, aflat în acest moment în faza a treia de teste clinice, transmite AFP.

Ministrul kazah al sanatatii, vaccinat cu QazVacFoto: inform.kz

Potrivit televiziunii publice, 50.000 de doze din acest vaccin cu două doze dezvoltat de institutul de stat pentru cercetări în domeniul securității biologice au fost distribuite în Kazahstan.

Ministrul sănătății, Alexei Țoi, a primit prima doză de vaccin în direct la televiziune, declarând că se simte ”bine” și adăugând că guvernul său negociază cu Turcia producția altor loturi de Qazvac.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaiev a salutat performanța științifică a țării sale, care a devenit una dintre ”cele câteva țări” din lume care au dezvoltat propriul vaccin contra Covid-19.

Kazahstanul a fost prima țară străină care a produs vaccinul rusesc Sputnik V, produs care a dominat, până acum, campania de imunizare contra Sars-Cov-2.

Potrivit lui Țoi, o persoană din 20 a fost vaccinată din februarie (când a început campania) și până acum.

Potrivit cifrelor oficiale de luni, peste 309.000 de persoane au fost infectate, iar 3.570 au murit din cauza Covid-19 în această țară cu 19 milioane de locuitori.

Fostă republică sovietică, Kazahstanul este cea mai mare economie din Asia Centrală, grație rezervelor de hidrocarburi și resurselor sale naturale.