Grecia a depășit 10.000 de decese cauzate de Covid-19 duminică de la începutul epidemiei, potrivit raportului zilnic făcut public de organismul național de sănătate publică (Eody), citează AFP.

Coronavirus GreciaFoto: Profimedia Images

În ciuda închiderii, însoțită de o carantină de noapte impusă din noiembrie, spitalele sunt pline dincolo de capacitatea lor de a găzdui persoanele infectate cu coronavirus.

Eody a înregistrat 1.400 de cazuri noi de Covid-19 și 57 de decese suplimentare de sâmbătă, aducând numărul total al acestora la 333.129 și, respectiv, 10.007 persoane. În plus, 816 persoane sunt în prezent în terapie intensivă.

Al doilea și al treilea val al pandemiei au fost mai virulente decât cel din primăvara anului 2020.

Când Covid-19 a apărut pe teritoriul său în februarie 2020, Grecia impusese închiderea strictă destul de devreme, temându-se de eșecurile sistemului său spitalicesc.

În luna mai, când a fost ridicată carantina, a ănregistrat doar 146 de decese și 2.642 de cazuri pentru 11 milioane de locuitori, una dintre cele mai scăzute rate din Europa.

Dar numărul contaminărilor a crescut treptat în timpul verii și toamnei trecute odată cu deschiderea sezonului turistic.

Cel de-al doilea val din noiembrie a forțat autoritățile elene să reîntărească limitarea strictă.

În decembrie, numărul total de decese cauzate de Covid-19 a crescut la aproape 3.300, iar cel al contaminărilor la 119.720. Două luni mai târziu, numărul deceselor aproape că s-a dublat la peste 6.500, înainte de a continua să crească.

În ultimele săptămâni, între 60 și 100 de persoane au murit în fiecare zi din cauza acestei boli.

Cu toate acestea, având în vedere începutul sezonului turistic programat pentru mijlocul lunii mai, guvernul a început să reducă restricțiile, iar barurile și cafenelele de pe terasă se vor redeschide pe 3 mai.