A ajuns sau nu campania de vaccinare împotriva COVID-19 într-un moment de cotitură? Ce arată concret datele privind numărul românilor programați la vaccinare, al celor aflați pe lista de așteptare și numărul de locuri disponibile în platforma de programare? La o primă vedere, în platforma de programare, numărul total al locurilor disponibile pentru vaccinarea cu toate cele 3 tipuri de vaccinuri - 277.004 locuri disponibile vineri după-amiază - este mai mult decât dublu față de numărul celor înscriși pe lista de așteptare - 122.390 de persoane. Datele obținute de la STS la solicitarea HotNews.ro arată însă că, în afara acestora,

VaccinareFoto: Samuel Fernández/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

peste 1,5 milioane de români au, în acest moment, o programare activă la vaccinare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în cifre:

  • 1.523.876 de persoane au, în acest moment, o programare activă pentru vaccinare.

Locuri disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19:

  • Locuri disponibile în centrele cu vaccin Pfizer - 173.783 de locuri
  • Locuri disponibile în centrele cu vaccin Moderna - 38.863 de locuri
  • Locuri disponibile în centrele cu vaccin AstraZeneca - 64.358 de locuri
  • Total: 277.004 locuri disponibile

Persoane înscrise pe lista de așteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19:

  • Persoane înscrise în centrele cu vaccin Pfizer - 114.923
  • Persoane înscrise în centrele cu vaccin Moderna - 5.754
  • Persoane înscrise în centrele cu vaccin AstraZeneca - 1.713
  • Total: 122.390 de persoane înscrise pe listele de așteptare

Valeriu Gheorghiță: Îmi doresc ca, dacă o persoană vrea să se vaccineze astăzi, să se poată vaccina astăzi

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, spunea marți, în ziua în care numărul de locuri disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a depășit în premieră numărul de persoane înscrise pe listele de așteptare, că nu este de acord cu afirmația că avem o campanie de vaccinare în impas. "Nu îmi doresc să avem liste interminabile de așteptare. Îmi doresc ca, dacă o persoană dorește să se vaccineze astăzi, să se poată vaccina astăzi", declara Valeriu Gheorghiță.

"Avem una dintre cele mai accesibile campanii de vaccinare din Europa, iar lista de așteptare nu este un element pe baza căruia să putem trage o concluzie", a adăugat Valeriu Gheorhiță.

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, "este evident că atunci când crește campania de vaccinare, lista de așteptare să se diminueze. Capacitatea de vaccinare a crescut de la 40.000 - 50.000 de persoane pe zi la 60 - 70 - 80.000 de persoane, astăzi am putea ajunge la 90.000."

Numărul locurilor disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare a depășit pentru prima dată marțea aceasta numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare din platforma de programare, arătau datele din platformă, consultate de HotNews.ro.

Recordul negativ se înregistra la centrele de vaccinare cu vaccin AstraZeneca, unde doar puțin peste 2.000 de persoane erau pe lista de așteptare.

Modificare importantă: Românii care au cont în platforma de vaccinare pot programa alte 1.000 de persoane

Românii care au cont în platforma de vaccinare pot programa la vaccinarea împotriva COVID-19 alte 1.000 de persoane. Autoritățile au luat decizia de a desființa pragul de maximum 9 oameni ce puteau fi programați de o persoană în platformă, într-un moment în care numărul românilor care se înscriu pe lista de așteptare pentru vaccinare este în continuă scădere. Anunțul a fost făcut astăzi de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului de coordonare a activităților privind vaccinarea.

"În doar câteva zile, după discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și asociațiilor de pacienți, am făcut modificările solicitate în platforma #RoVaccinare. Cei care și-au creat conturi pentru vaccinare, acum le pot folosi ca să-i ajute și pe alții. Aplicația vă permite să programați până la 1.000 de persoane. Până acum, numărul de beneficiari care puteau fi adăugați era limitat la 9 persoane", a anunțat vineri Andrei Baciu.