Pacienții români vindecați de COVID-19 vor avea la dispoziție, pentru prima dată după peste un an de pandemie, un protocol de recuperare și reabilitare post-COVID-19. Pe tot parcursul anului 2020, Ministerul Sănătății nu a lucrat la un astfel de protocol. Protocolul, la care s-a început să se lucreze, în comisiile de specialitate din minister, în mandatul lui Vlad Voiculescu, a fost aprobat astăzi, prin Ordin de ministru, de Ioana Mihăilă. Practic, pacienții români vindecați de COVID-19, care ar trebui să meargă la evaluări periodice, nu știau până acum unde să se adreseze și nu exista un set standard de analize și proceduri de recuperare.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19. Acesta are ca scop ameliorarea stării fizice a pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2, precum și creșterea capacității acestora de a se întoarce la o viață de calitate.

"Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea și pentru managementul terapeutic privind dizabilitățile complexe rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală", a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

De asemenea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat și Ordinul care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu cele mai noi studii medicale și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Astfel, a fost adaptat tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în acord cu ultimele considerații legate de medicația antivirală. Totodată, a fost introdus un capitol nou cu recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienții infectați.

Cele două protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.

Ordinele ministrului Sănătății care conțin noile prevederi medicale vor fi publicate astăzi în Monitorul Oficial.