Vaccinurile Covid-19 sunt o poveste de succes extraordinară. Așa ar trebui să scrie și ziariștii

de A.Th.C.     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 21:36 Actualitate | Coronavirus


Vaccinuri contra Covid-19
Foto: Pixabay.com
Recentele relatări ale presei alimentează o perspectivă îngrijorătoare: Care-i rostul să te vaccinezi anti-covid, dacă cei vaccinați se mai pot infecta, dacă protecția nu durează prea mult și dacă vaccinul însuși poate avea consecințe nefavorabile, cum sunt trombozele?

Specialiștii trebuie să abordeze direct fiecare îngrijorare și avem nevoie de ajutorul presei pentru aceasta, scrie editorialista Leana S. Wen în reputatul The Washington Post.

Știința este cu totul de partea noastră. Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (faimosul CDC) a publicat date despre revenirea infecțiilor cu coronavirus – exemple de oameni vaccinați cu rapel care au fost testați pozitiv. Datele scot în evidență cât de eficace este vaccinarea, dar s-ar putea ca cititorii să nu fi tras această concluzie din relatările presei.
„Până acum, 5.800 de oameni complet vaccinați au făcut totuși Covid în SUA, spune CDC”, sună un titlu. „CDC raportează 5.800 de infectări, 74 de decese printre oameni complat vaccinați”, sună altul.

Ca atare, numerele par alarmante. Dar să ne uităm mai atent. O rată de infectare de 5.800 din 77 de milioane de oameni complet vaccinați este de sub 0,008% - una remarcabil de scăzută. Comparați aceasta cu numărul de 68.000 de noi infectări zilnice în SUA – care, pe o perioadă de 30 de zile, este de aproape 100 de ori mai mare decât cea pentru oamenii vaccinați. Sau din alt unghi: un total de 5.800 de infectări printre cei inoculați este cu mai multe ordine de mărime mai bun decât 68.000 pe zi în populația generală.

Mai departe: CDC a raportat că aproape 30% dintre infecțiile după vaccin au fost asimptomatice. Doar 7% au avut nevoie de spitalizare și 1% din cei infectați au murit. Este deosebit de izbitor, având în vedere că grupurile inoculate inițial îi includeau pe cei mai vulnerabili; 80% dintre cei peste 65 de ani, care constituiau 80% din decesele anterioare, au primit acum o doză de vaccin. Chiar incluzând acest grup cu riscurile cele mai mari de urmări grave după covid-19, au fost doar 74 de decese printre cei complet vaccinați, în comparație cu o medie de 700 de morți zilnic în general.

Știrile din media trebuie să prezinte aceste numere într-o perspectivă mai bună. Niciun vaccin nu este eficace 100%, iar vaccinurile pentru covid-19 se clasează sus în termeni de asigurare a unei protecții extraordinare împotriva infecției. La cei vaccinați, rata afecțiunii severe – cea care contează, în cele din urmă – este de asemenea extrem de scăzută.

Un titlu care descrie mult mai bine este acesta din British Medical Journal: „SUA raportează o rată scăzută de noi infecții la oamenii vaccinați”. Un alt paragraf sugestiv, apărut într-un articol din „The Hill”: „Spitalizările au survenit pentru 0,0005% din cei vaccinați complet, iar decesele la aproape 0,0001%.”

În aceeași direcție, merită mai multă atenție un titlu ca „Șeful de la Pfizer spune că o a treia doză de vaccin Covid va fi probabil necesară peste 12 luni”. Unii l-ar putea putea utiliza ca argument pentru întrebarea despre vaccinare – de ce să o facem, dacă protecția nu durează atât de mult? De fapt, știm că imunitatea de la vaccin va dura cel puțin șase luni. Dacă imunitatea scade după aceea, sau se dezvoltă noi variante, un rapel ar putea extinde protecția. De reținut trebuie să fie că este foarte bine că oamenii de știință continuă să optimizeze aceste vaccinuri deja foarte eficace. Oamenii ar trebui să se inoculeze acum; o doză de rapel, dacă este necesară în timp, va extinde protecția.

Cea mai îngrijorătoare informație de săptămâna trecută este despre descoperirea unor rare cheaguri de sânge care ar putea fi asociate cu vaccinul Johnson & Johnson. Am fost de acord că pauza inițială pentru acest vaccin a fost decizia corectă, deși mă tem că lungimea acestei pauze permite activiștilor anti-vaccin să împrăștie dezinformări.

Iată cum ar trebui să reinterpretăm pauza. Oficialii federali din sănătate sunt atât de precauți încât sunt dispuși să oprească și pentru un posibil efect secundar atât de rar: sub unul la un milion. Aceasta ar trebui să-i facă pe americani să fie și mai încrezători în vaccinurile Pfizer și Moderna, care au fost administrate la peste 100 de milioane de oameni fără vreo alertă de siguranță. În orice caz, există critici legitime că pauza ar putea afecta persoane care ar fi putut fi vaccinate în acest timp – dar nimeni nu trebuie să aibă vreun dubiu că siguranța vaccinurilor nu ar fi prioritatea absolută.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9809 vizualizari

 • -4 (28 voturi)    
  aha (Miercuri, 21 aprilie 2021, 21:47)

  eyesopen [utilizator]

  deci pentru un risc de 0.008% (care scade la 0.0003% in cazul asimptomaticilor), cei vaccinati sunt tinuti in continuare in casa si cu botnite.perfect logic si justificabil in noua religie a penitenciarului colectiv.
  • -3 (17 voturi)    
   Șoșoaco (Miercuri, 21 aprilie 2021, 23:09)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

   Șoșocel, ia fă tu niște politici de sănătate și trimite-le “nepricepuților” din grupul de epidemiologi care tot propun măsuri anti-covid
  • +1 (13 voturi)    
   Nemultumitii... (Joi, 22 aprilie 2021, 0:15)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

   ... vor gasi tot timpul motiv sa se planga...
  • -1 (1 vot)    
   vaccinații NU respectă regulile (Vineri, 23 aprilie 2021, 5:55)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

   doar pentru ei înșiși, ci și pt. cei din jur, pt. că se pot încă infecta și transmite mai departe boala.
 • +7 (27 voturi)    
  multumim (Miercuri, 21 aprilie 2021, 21:48)

  soosh [utilizator]

  in sfarsit, cineva a articulat ceea ce trebuie. m-am saturat de atatea pareri si anecdote menite sa descurajeze campania de vaccinare.
  • +8 (16 voturi)    
   libertatea cuvantului (Joi, 22 aprilie 2021, 0:35)

   Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui soosh

   - da cu conditia ca vaccinul asta sa fie vaccin - dar nu este - termenul "vaccin" are la OMS, si transpus in limbile nationale ale statelor, o DEFINITIE, despre care nu se spune nimic nici in presa, nici in politica, nici in medicina - in primul rand din cauza acestei definitii, o seama intreaga de oameni de stiinta si personal medical, se opun practicilor de toate felurile, relativ la virus, boala, tratament si vaccinare, si o parte din ei insisi refuza tratamentul - cel putin asa mentioneaza o parte a presei mondiale, care intervieveaza pe oponentii in cauza - observati cinicele termene cu care s-au inlocuit cuvintele "vaccinat"-"vaccinare" (imunizat-imunizare).
   • +3 (13 voturi)    
    mare (Joi, 22 aprilie 2021, 4:11)

    fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

    dreptate!este terapie genica nu vaccinare!
    • -5 (7 voturi)    
     Ai luat-o pe arătură (Joi, 22 aprilie 2021, 7:17)

     BEDE [utilizator] i-a raspuns lui fanariotu

     Genele individului nu se mpdifică deloc. Nu este cum spun unii fie neștiutori, fie manipulatori că ar modifica ADN, Da, unii ar vrea să modifice ADN-ul, dar iată că nu cunosc ceea ce trebuie pentru ca să le iasă cum ar vrea.
     • +1 (1 vot)    
      ? (Vineri, 23 aprilie 2021, 5:29)

      fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

      ce scriu eu si ce intelegi tu! ceva studii biologice? nu de facultate particulara!
   • +2 (2 voturi)    
    cica Israel ... (Joi, 22 aprilie 2021, 10:57)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

    ... au achizitionat milioane de doze pentru incă o campanie, peste șase luni

    "Acum, Israelul și-a asigurat alte milioane de doze de vaccin pentru a putea începe o nouă campanie de vaccinare, o dată ce persoanele vaccinate în prima fază a campaniei își vor fi pierdut din încărcătura de anticorpi."

    Eu inteleg ca acest vaccin trimite un mesager in ARN-ul celului pentru ca organismul sa recunoasca virusul si in caz de infectare sa produca anticorpii necesari. Nu inteleg, cum se poate pierde informatia odata inoculata?
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 aprilie 2021, 22:18)

     [anonim] i-a raspuns lui GNG

   • 0 (0 voturi)    
    ești incoerent (Vineri, 23 aprilie 2021, 5:56)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

    și cam atât
 • +7 (19 voturi)    
  Succes dar de tip comunist (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:43)

  Guster [utilizator]

  E usor sa spui ca beneficiile depasesc riscurile. Cei morti cu tromboze nu pot spune asta...dar sr vrea sa fie toti obligati sa se vaccineze. Ai sanse f. Mari sa traiesti cu covid...sanse f mici cu tromboze. Prefer covid.
  • -8 (10 voturi)    
   De statistici ai auzit (Joi, 22 aprilie 2021, 7:24)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Guster

   Cei morți cu tromboze sunt de ordin a mai puțin de 1 la 100.000. Iar trombozele nu sunt produse chiar de orice vaccin. Mor de tromboze și unii cre nu au fost vaccinați, iar statisticile arată că dintre cei vaccinați nu mor de tromboze mai mulți decât dintre cei nevaccinați. În schimb, de COVID mor cam 2-3% dintre cei testați pozitiv. Că sunt destui care au forme ușoare și nici nu se testează, aceasta e altă chestie. Probabil că, per total, cam 1% din cei care au a face cu virusul decedează, iar până la 2-3% au probleme de sănătate de lungă durată. Pe când de la vaccinuri nu mai mult de 1 la 100.000 au probleme semnificative.
   Ceea ce nu se poate spune cu siguranță este cât timp oferă aceste vaccinuri imunitate. Va fi oare caul să se vaccineze o dată pe an? Sau poate nu... Poate că populația generală se va adapta și se va ajunge ca acest coronavirus să nu fie mai grav decât gripa sezonieră. La mine a fost ca o răceală, dar cineva de la mine din casă a necesitat o săptămână de spitalizare, din care cinci zile cu oxigen.
   Așa că este mai bine să se vaccineze cât mai mulți acum. Oeste un an sau doi, om mai vedea...
   • +4 (8 voturi)    
    daca ai auzit si nu le intelegi, degeaba (Joi, 22 aprilie 2021, 10:32)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Aceleasi procente sunt si la Covid....prefer sa fac covid.
    • -1 (1 vot)    
     tu nu le înțelegi (Vineri, 23 aprilie 2021, 5:59)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     pentru că riscul de a face tromboze de la AZ este mult mai mic decât de a face tromboze de la Covid 19, bolaă de care cu siguranță te vei îmbolnăvi în lipsa unei campanii de vaccinare de succes (asiptomatic sau nu, ușor sau grav) și, oricum, în RO nu există decât Pfizer sau Moderna.
     Bine, înțeleg că ești emoționat de toată povestea
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 aprilie 2021, 22:22)

    [anonim] i-a raspuns lui BEDE

    • -1 (1 vot)    
     ha ha ha (Vineri, 23 aprilie 2021, 6:00)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui

     La cine urli ?
 • +8 (12 voturi)    
  libertatea presei (Joi, 22 aprilie 2021, 0:40)

  Menscorpore [utilizator]

  !!! - imi spune si mie cineva, cum au rezolvat chinezii chestiunea C19, ca n-am auzit-gasit niciun cuvant mentionat de presa sau politica despre asta - prin vaccinare?? - daca nu, atunci cum ??
  • +2 (4 voturi)    
   manipularea, (Joi, 22 aprilie 2021, 12:18)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

   presei si a media doar au partid mare, nu ?
  • +1 (1 vot)    
   tu cum crezi ? (Vineri, 23 aprilie 2021, 6:05)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

   Ca și sud coreenii, ca și australienii, vietnamezii, prin respectarea măsurilor de prevenție, la sânge, testare în masă, carantinare la greu... și sancțiuni aspre pt. masca sub nas. Hă ?:)
   Adică exact ce poporul geto dac este incapabil să facă (sau măcar să conceapă).
   • +1 (1 vot)    
    Nu numai geto-dacii (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 0:42)

    Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    - tot Occidentul cel vestit este in situatia noastra, daco-getica ... lipsa crasa de disciplina si respect fata de semeni, sub pavaza mofturilor numite emfatico-sarcastic "drepturile omului" ...
    • +1 (1 vot)    
     te consolezi degeaba (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 6:15)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

     măcar cetățenii Vestici mai și oferă ceva pe lângă să ceară dreptul de a fi imbecili :) Mai și muncesc cu cap, fură mai puțin, nu știu, e altceva :)
 • +2 (8 voturi)    
  concluzia este ca... (Joi, 22 aprilie 2021, 0:46)

  John_Re [utilizator]

  doctorii si matematica nu se intersecteaza niciodata.

  :))
  • +1 (1 vot)    
   poate (Vineri, 23 aprilie 2021, 6:01)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   în cazurile doctorilor făcuți la Spiru, știi tu, Universitate aia, îți e familiară
 • +4 (8 voturi)    
  ziaristii ar trebui sa scrie adevarul (Joi, 22 aprilie 2021, 10:21)

  jackalphonse [utilizator]

  Indiferent cat de incomod ar fi el.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by