Uniunea Europeană plătește 15,5 euro pentru o doză de vaccin anti-covid al Pfizer / BioNTech, potrivit primului contract pe care l-a semnat cu cele două companii, document dezvăluit vineri de ziarul spaniol La Vanguardia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informația a fost publicată și de agenția Reuters, care spune că, în mod eronat, multe ziare au scris până acum despre un preț mai mic – 12 euro – pe baza unui tabel cu prețuri publicat de un politican belgian pe Twitter, în urmă cu câteva luni, acesta ștergând ulterior tweet-ul.

Potrivit contractului cu Pfizer dezvăluit de La Vanguardia, UE a fost de acord să achite un preț de 15,5 euro pentru primele 200 de milioane de doze și pentru cele 100 de milioane din clauza suplimentară, urmând să plătească ulterior 17,5 euro/doză.

Apoi a semnat un acord pentru încă 300 de milioane de doze, însă a anunțat că prețul va rămâne același ca în primul contract.

Contractul făcut public miercuri arată și că EU a făcut, în decembrie, o plată anticipată de 700 de milioane de euro către Pfizer și BioNtech pentru a-și asigura primele 200 de milioane de doze.

Bruxelles-ul negociază acum un al treilea contract, pentru un total de 1,8 miliarde de doze cu cele două companii, la prețul de 19,5 euro pe doză, contract ce va avea condiții mai stricte de livrare și opțiunea ca UE să comande vaccinuri îmbunătățite contra noilor tulpini de coronavirus.