Spania se așteaptă să își lanseze propriul vaccin anti-COVID-19 înainte de încheierea acestui an, potrivit premierul Pedro Sánchez citat de Euractiv.

Pedro SanchezFoto: Captura video

Sánchez a declarat că un vaccin candidat dezvoltat de compania spaniolă Hipra este unul dintre cele mai promițătoare seruri anti-Covid dezvoltate în Europa.

Hipra se așteaptă să demareze testarea clinică a potențialului vaccin în luna ianuarie a acestui an și să producă 400 de milioane de doze până în 2022.

Prim-ministrul spaniol a vizitat săptămâna trecută fabrica Hipra din Amer, situată în nord-estul Cataloniei, acesta subliniind importanța vaccinurilor drept „marea speranță” de a depăși pandemia de COVID-19.

„Va trebui să garantăm vaccinarea tuturor compatrioților noștri anul acesta, indiferent unde trăiesc”, a afirmat premierul Spaniei.

Coaliția de stânga de la Madrid condusă de Sánchez și-a propus să vaccineze 70% din populația spaniolă adultă până la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, în linie cu obiectivul asumat și de Uniunea Europană.

Executivul spaniol a anunțat că nu intenționează să extindă starea de urgență dincolo de data de 9 mai la care urmează să expire, punându-și speranțele în campania de vaccinare în pofida problemelor cu care se confruntă vaccinurile anti-Covid dezvoltate de AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Până acum 12 milioane de spanioli au primit prima doză a vaccinurilor anti-Covid autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente și peste 3 milioane au fost vaccinați la rapel, adică aproximativ 6,9% din populație.

Spania a înregistrat în jur de 3,4 milioane de infecții cu coronavirusul și 76.882 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei în această țară.

Citește și: