Autoritatea Națională de Sănătate din Danemarca a afirmat luni că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca ar putea fi oferit în afara programului de inoculare din această țară cetățenilor care și-l doresc dar că o asemenea măsură va fi complicată, anunță The Local.

VaccinareFoto: Samuel Fernández/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anunțul oficialilor danezi după ce Danemarca a devenit săptămâna trecută prima țară din lume care a renunțat complet la administrarea vaccinului AstraZeneca după ce îl autorizase în primă fază.

Aceștia au precizat însă că mai multe aspecte trebuie lămurite înainte ca vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză în parteneriat cu Universitatea Oxford să poată fi oferit pe bază voluntară.

Ministrul danez al sănătății Magnus Heunicke a cerut săptămâna trecută Agenției Naționale de Sănătate să prezinte o soluție prin care acest vaccin anti-Covid să poată fi administrat persoanelor din această țară care și-l doresc.

Un asemenea plan nu a fost prezentat deocamdată, Danemarca având 270.000 de doze nefolosite ale vaccinului AstraZeneca și ar urma să primească încă 325.000 în luna mai, potrivit planului de repartizare al UE.

„Evaluarea generală a Agenției de Sănătate a Danemarcei este că ar fi posibilă crearea unei opțiuni prin care membri ai publicului care doresc acest lucru să poată alege să fie vaccinate cu Vaxzevria (n.r. denumirea oficială a vaccinului AstraZeneca) în afara programului de vaccinare în masă prin prescriere concretă și specifică”, a notat agenția într-un răspuns trimis parlamentului de la Copenhaga.

Aceasta a precizat însă că vor fi necesare „câteva săptămâni” pentru a clarifica o serie de aspecte, precizând că beneficiile unei asemenea măsuri vor scădea în timp odată ce campania de inoculare avansează cu celelalte vaccinuri autorizate.

Autoritatea Națională de Sănătate a subliniat de asemenea că o asemenea schemă nu va avea „o semnificație majoră pentru controlul epidemiei”.

Printre problemele identificate de autoritate se numără faptul că permiterea unor vaccinări în afara programului național se va putea face doar în urma unor evaluări individuale și discuții cu pacienții ca parte a procesului de administrare a vaccinului AstraZeneca în conformitate cu dorințele pacienților.

De asemenea o altă problemă ar fi că în Danemarca aceste vaccinuri sunt livrate în loturi de câte 100 și trebuie administrate în decurs de 48 de ore în aceeași locație, făcând folosirea lor de către medicii de familie impractică.

REFERINȚĂ: