Compania chineză CanSino Biologics va demara săptămâna viitoare testarea clinică a unui vaccin anti-COVID-19 care să fie administrat prin inhalare, a anunțat luni CEO-ul și cofondatorul companiei, relatează CNBC.

Vaccinul CanSinoFoto: cansinotech.com

Rata eficacității vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de China este mai scăzută decât a celor ale companiilor Pfizer-BioNTech și Moderna, directorul Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din China admițând mai devreme în cursul acestei luni că vaccinurile chinezești „nu au rate de protejare foarte ridicate”.

Acesta a afirmat de asemenea că autoritățile de la Beijing ar trebui să ia în considerare combinarea unor vaccinuri diferite pentru a crește eficacitatea vaccinurilor dezvoltate în China.

Xuefeng Yu, CEO-ul CanSino Biologics, a declarat luni pentru CNBC că un vaccin inhalat ar putea fi mai eficace decât cele injectate ținând cont de faptul că SARS-CoV-2 pătrunde în organismul uman prin intermediul căilor respiratorii.

CanSino dezvoltă vaccinul prin inhalare în parteneriat cu Institutul de Biotehnologie din Beijing. Un vaccin anti-Covid administrat prin injecție dezvoltat de CanSino, Ad5-nCoV, a fost deja aprobat pentru administrare în China și alte câteva țări.

Acest vaccin a fost dezvoltat folosindu-se tehnologia tradițională bazată pe adenovirusuri non-umane, spre deosebire de vaccinurile mRNA create de Pfizer/BioNTech și Moderna.

CEO-ul CanSino a explicat că, teoretic, un vaccin inhalat ar putea oferi protecție suplimentară împotriva coronavirusului prin activarea celulelor T - limfocite vitale sistemului imunitar - în căile respiratorii.

Dacă acel strat de protecție ar eșua și virusul ar ajunge să pătrundă mai adânc în corp atunci alte părți ale sistemului imunitar ar putea prelua lupta cu coronavirusul, potrivit lui Yu.

„Deci adaugi mai multe niveluri, are sens, nu? Din acest motiv mergem pe ruta mucozală”, a spus acesta, precizând că același concept a fost folosit de către compania sa pentru a dezvolta un vaccin administrat prin inhalare împotriva tuberculozei.

CanSino a declarat că vaccinul său Ad5-nCoV administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 68,83% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 la două săptămâni după inoculare, rata scăzând la 65,28% după patru săptămâni.

Citește și: