Comisarul european însărcinat cu piaţa internă, Thierry Breton, a anunțat că actualul contract UE cu AstraZeneca privind livrarea vaccinului său anti-Covid ar putea să nu fie prelungit din cauza întârzierilor de livrare de la începutul anului, relatează AFP și Deutsche Welle.

Thierry BretonFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult”, a declarat el într-un interviu acordat duminică BFMTV.

„Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, ei (laboratorul AstraZeneca) au livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe care toată lumea le-a văzut” şi „au livrat doar 70 de milioane în trimestrul doi”, a precizat comisarul european. Breton sugerează că actualul contract, care ”se încheie la 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.

„Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm”, a nuanţat însă Thierry Breton.

„Acest lucru nu se întâmplă din motiv epidemiologic sau medical. Dacă ne uităm la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca(-Oxford) sunt copleşitoare în privinţa bolii”, apreciază el.

Ministrul francez al Industriei Agnès Pannier-Runacher anunţa vineri că Uniunea Europeană (UE) probabil nu-şi va prelungi contractele cu grupul suedezo-britanic în 2022, după ce Danemarca a devenit miercuri primul stat membru UE care a abandonat vaccinul.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat săptămâna trecută că alianţa Pfizer-BioNTech s-a „dovedit un partener fiabil”, spre deosebire de alianţa AstraZeneca-Oxford.

„Vaccinarea este un mijloc important în vederea redeschiderii continentului european treptat şi vacanţelor” în interiorul UE, a apreciat duminică Thierry Breton.

Comisarul european mizează pe o accelerare a vaccinării în trimestrul doi şi introducerea unui paşaport sanitar european în iunie.​

REFERNIȚĂ: