Şeful statului german a profitat duminică de un omagiu naţional pentru cei 80.000 de morţi de Covid-19 pentru a îndemna ţara la unitate, în contextul divizărilor crescânde pe care le provoacă restricţiile impuse de Angela Merkel pentru combaterea pandemiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu vom permite ca pandemia, care ne obligă la distanţare între indivizi, să ne divizeze şi ca societate”, a declarat Frank-Walter Steinmeier în cadrul unei ceremonii la Berlin în prezenţa principalilor lideri ai ţării, printre care şi cancelarul Angela Merkel, şi a familiilor victimelor, scrie Agerpres.

„Suntem epuizaţi de povara pandemiei, uzaţi de controversele în jurul celei mai bune strategii pe care să o urmăm”, a adăugat el.

„Sunt conştient că restricţiile, care sunt necesare într-o perioadă de excepţie precum pandemia, este posibil să fi provocat involuntar suferinţe”, a subliniat preşedintele german, „dar ştiu de asemenea că liderii politici trebuie să ia decizii dificile pentru a evita o catastrofă şi mai mare”.

Şeful statului german a aprins simbolic o lumânare în memoria persoanelor decedate de Covid-19 în Germania până în prezent.

Soţia unui medic de 59 de ani decedat, Anita Schedel, a depus mărturie privind dificultatea doliului pentru apropiaţi.

„După ce a ajuns la spital, soţul meu m-a sunat pentru a-mi spune: "Nu-ţi face griji, sunt pe mâini bune, ne vom putea revedea în curând". Au fost ultimele lui cuvinte”, a spus ea în cadrul ceremoniei.

„Şi azi amintirea culoarelor lungi ale spitalului mă bântuie, la fel ca şi cea a maşinilor medicale şi cea a soţului meu marcat de boală. Cel puţin am putut să-l ţin de mână” înainte să moară, a mai spus ea.

Comemorarea are loc într-un moment în care Germania este lovită dur de un al treilea val al pandemiei, până duminică fiind înregistrate 3,14 milioane de cazuri de coronavirus.

În acelaşi timp, campania de vaccinare a pornit cu greu, chiar dacă în prezent circa 20% din populaţie a putut să beneficieze de o primă injecţie.

Autorităţile sunt permanent criticate pentru modul de gestionare considerat haotic al pandemiei, cu schimburi de acuzaţii între guvernul federal şi landuri.