Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson, a cărui utilizare este suspendată în Statele Unite, este de așteptat să fie utilizat din nou, eventual însoțit de „restricții”, iar o decizie va fi făcută publică până vineri, a declarat consilierul medical de la Casa Albă, Anthony Fauci, potrivit AFP.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Nu cred că pauza va continua dincolo de ziua de vineri. Cel mai probabil vom avea o decizie", a declarat dr. Fauci pentru ABC, referindu-se la grupul de experți despre care se așteaptă să se întâlnească în curând pentru a evalua posibilele legături dintre vaccin și formarea de cheaguri de sânge grave.

"Cred că vaccinarea se va relua, poate cu restricții. Nu sunt sigur ce va fi, dacă va fi legat de vârstă sau sex sau dacă va fi însoțit doar de un avertisment", a adăugat el.

Washingtonul a suspendat marți utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul american Johnson & Johnson pentru a investiga cazul a șase femei care au dezvoltat cazuri grave de cheaguri de sânge în asociere cu niveluri scăzute de trombocite după vaccinarea lor în Statele Unite.

Membrii grupului de experți, care s-au întâlnit miercuri pentru prima dată la cererea Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție de sănătate publică din SUA, au declarat că au nevoie de mai mult timp înainte de a decide asupra unei posibile restricții a acestui vaccin.

În timp ce a spus că nu dorește să „anticipeze” deciziile acestui grup, dr. Fauci a reamintit că, după părerea sa, cazurile grave de cheaguri de sânge erau „extraordinar de rare” și că pauza decisă ar trebui folosită pentru „a examina situația și de a fi siguri că avem toate informațiile posibile."