Bilanţul global al deceselor asociate Covid-19 a ajuns sâmbătă la 3 milioane, potrivit universităţii americane Johns Hopkins, în timp ce numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 în lume este aproape de pragul de 140 de milioane, notează News.ro.

CoronavirusFoto: Getty Images / Digi 24

Cursa pentru imunizare continuă, însă ţări ca India şi Brazilia continuă să înregistreze cifre record de infectări zilnice.

India, cea mai populată ţară din lume, cu peste 1,3 miliarde de locuitori, a înregistrat în ultimele 24 de ore 234.692 de cazuri de Covid-19, arată datele oficiale. Acesta este al optulea record în ultimele nouă zile.

Totalul contaminărilor din ţara asiatică a depăşit 14,52 de milioane, şi este al doilea cel mai mare, după SUA, cu peste 31,57 de milioane.

În ultimele 24 de ore, în India, au fost înregistrate 1.341 de decese asociate Covid-19, aducând totalul la 175.649.

Statele Unite au înregistrat până în prezent 566.224 de decese asociate Covid-19. Aici au fost administrate aproximativ 200 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Brazilia este ţara cu al treilea cel mai mare număr de cazuri din lume, mai mult de 13,8 milioane, şi cu al doilea cel mai mare bilanţ al deceselor, 368.749.

Din punct de vedere al victimelor Covid-19, Mexicul a înregistrat al treilea cel mai mare bilanţ negativ, de 211.693.

În Japonia, creşterea numărului de cazuri, la peste 526.300, a condus la speculaţii privind anularea Jocurilor Olimpice, care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, însă au fost reprogramate pentru 2021. Prim-ministrul Yoshihide Suga a declarat, la prima întâlnire cu preşedintele american Joe Biden, că guvernul său se consultă cu experţi şi face tot posibilul pentru a se pregăti pentru JO din iulie de la Tokyo.

Speranţele că ţările sud-asiatice au depăşit vârful pandemiei au fost spulberate după ce India a înregistrat peste 2 milioane de cazuri luna aceasta, iar Bangladesh şi Pakistan au impus din nou restricţii dure.

Incidenţa cazurilor în India rămâne totuşi scăzută prin comparaţie cu alte state. Există riscul ca numărul infecţiilor - alimentat posibil de o variantă care a suferit dublă mutaţie - să explodeze.

Autorităţile indiene au luat mai multe măsuri în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului, inclusiv carantina, însă guvernul a încercat în ultimele luni să evite o altă blocare a economiei.

Până în prezent, în India au fost administrate doar 117 milioane de doze de vaccin anti-Covid, iar rezervele sunt pe terminate, potrivit unor autorităţi locale.

China, unde a fost descoperit, la finalul anului 2019, noul coronavirus, a raportat până în prezent doar 102.167 de cazuri şi 4.845 de decese asociate.

Cât priveşte Europa, Franţa - care a impus unele dintre cele mai restrictive măsuri - este cea mai afectată ţară, cu peste 5,28 de milioane de cazuri. Ea este urmată de Marea Britanie, care a relaxat recent restricţiile, cu aproximativ 4,4 milioane de cazuri, şi de Italia, care se pregăteşte să redeschidă economia la finalul lunii aprilie, cu 3,84 de milioane.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, în România au fost înregistrate 1.023.565 de contaminări şi 25.937 de decese asociate Covid-19.

Majoritatea ţărilor europene se pregătesc să renunţe la mare parte din restricţii la finalul lunii mai - începutul lunii iunie.

Pe 11 martie 2021, la un an de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie, erau înregistrate în lume peste 118 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2 şi mai mult de 2,6 milioane de decese asociate.