Germania a retras Marea Britanie de pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, au anunţat vineri autorităţile sanitare, la aproape patru luni după suspendarea temporară a legăturilor cu Regatul Unit din cauza apariţiei unei mutaţii a coronavirusului, relatează France Presse și Agerpres.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Marea Britanie a intrat din nou în lockdown în ianuarie, pentru a treia oară de la începutul pandemiei, iar în prezent raportează sub 3.000 de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 pe zi, datorită, în special, unei ample campanii de vaccinare.

Concret, începând de duminică, călătorii care sosesc în Germania din Marea Britanie nu vor mai trebui să stea în carantină timp de zece zile, potrivit Institutului german pentru boli infecţioase Robert-Koch (RKI).

În schimb, Germania a plasat regiunea turistică Algarve din sudul Portugaliei pe lista sa de zone cu risc ridicat. Sudul Portugaliei este una dintre destinaţiile preferate de turiştii germani, care vor trebui de acum să stea zece zile în carantină la revenirea în ţară. Ei ar putea să iasă din izolare peste cinci zile dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

Arhipelagul Azore a fost inclus şi el pe această listă, la fel şi regiunea autonomă spaniolă Castilia-La Mancha şi Emiratele Arabe Unite (EAU), din cauza ratelor ridicate de infectare.

Marea Britanie şi-a redeschis luni pub-urile şi restaurantele în aer liber, de asemenea saloanele de înfrumuseţare şi frizeriile, după o carantină de trei luni.

Cu peste 127.000 de decese asociate COVID-19, Regatul Unit rămâne ţara cea mai afectată din Europa de pandemie, notează AFP.