Australia şi-a abandonat obiectivul de a-şi vaccina aproape toată populaţia de 26 de milioane de locuitori până la sfârşitul anului 2021 în urma recomandărilor ca persoanele sub 50 de ani să fie imunizate mai degrabă cu vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer decât cu cel produs de AstraZeneca, informează Reuters și Agerpres.

Coronavirus AustraliaFoto: Profimedia Images/Paul Lovelace/Alamy

Australia, care mizase pe serul AstraZeneca pentru majoritatea imunizărilor din programul său de vaccinare nu şi-a stabilit noi obiective pentru finalizarea acestuia, a declarat prim-ministrul Scott Morrison într-o postare pe Facebook duminică după-amiază.

"Deşi ne-am dori să vedem aceste doze administrate înainte de sfârşitul anului, nu este posibil să fie stabilitate astfel de obiective date fiind numeroasele incertitudini implicate", a precizat Morrison.

Australia a anunţat joi că a decis să oprească administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru cei sub vârsta de 50 de ani, după ce autorităţile de reglementare din Europa au reiterat posibilitatea existenţei unor legături între administrarea serului AstraZeneca şi cazuri rare de formare de cheaguri de sânge.

Ţara plănuise iniţial să îşi vaccineze întreaga populaţie până la sfârşitul lunii octombrie.

Răspunsul dur al Australiei în faţa pandemiei de COVID-19 a oprit în mare măsură transmiterea comunitară a virusului, însă campania de vaccinare a devenit un subiect politic fierbinte - şi o sursă de tensiuni între prim-ministrul Morrison şi liderii statelor şi teritoriilor australiene - după administrarea până în prezent a doar 1,6 milioane de doze din obiectivul de patru milioane până la sfârşitul lunii martie.

Australia a început vaccinările mult mai târziu decât alte ţări, parţial din cauza numărului redus de infecţii - cu puţin sub 29.400, dintre care 909 soldate cu decese - de la începutul pandemiei.