În ultimele zile au fost publicate noi studii științifice despre efectele coronavirusului și prevenție, dar și despre urmările deosebit de grave ale evenimentelor sociale care se desfășoară în disprețul măsurilor de protecție împotriva maladiei care continuă să amenințe omenirea.

Particule de coronavirus (cu galben)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Vaccinarea adulților pare a-i proteja și pe copii

Noi date din Israel, unde oficialii din sănătate au distribuit cu rapiditate vaccinul de la Pfizer și BioNTech SE, sugerează că vaccinarea adulților pare că-i protejează și pe cei nevaccinați din jurul lor. Analizând rezultatele din 223 de comunități, cercetătorii au constatat că odată cu creșterea numărului de adulți vaccinați au scăzut ratele de infectare în rândul celor nevaccinați din aceeași comunitate – în special în rândul copiilor. Maccabi Healthcare Services, a doua mare organizație de îngrijire a sănătății, a comunicat că „În vreme ce protecția asociată vaccinurilor pentru cei nevaccinați este încurajatoare, sunt necesare noi studii pentru a înțelege dacă și cum ar putea favoriza perspectivele imunității de turmă și eradicării bolii.”

Un eveniment la deschiderea unui bar în Illinois a fost asociat cu 46 de noi cazuri de Covid-19

Petrecerea de deschidere din interiorul unui nou bar în zona rurală din Illinois, SUA a dus la 46 de noi cazuri de Covid-19 și ramificații și mai largi, conform unui studiu american care alertează cu privire la urmările unor asemenea evenimente în comunitățile locale. Patru participanți au avut simptome ca de Covid în acea zi. Dintre cele 46 de cazuri de infecții cu coronavirus legate de eveniment, 26 au fost printre participanți, trei la personal și 17 „cazuri secundare” la oameni infectați de aceștia, conform unui raport publicat în Morbidity and Mortality Report al Centrului american de Control și Prevenție (CDC). Cazurile secundare au inclus copii și rezidenți în centre de îngrijire pe termen lung. „Transmiterile asociate cu evenimentul de deschidere au rezultat în închiderea unei școli cu 650 de copii (9.100 de zile-om de școală pierdute) și spitalizarea unui rezident dintr-un centru de îngrijire pe termen lung”, au spus cercetătorii. „Aceste urmări demonstrează că deschiderea unor astfel de stabilimente ca barurile, unde nu sunt respectate purtarea măștilor și distanțarea socială, pot spori riscurile de transmitere comunitară a SARS-CoV-2.”

Bolile congenitale de inimă nu măresc riscurile în Covid-19

Adulții cu defecte cardiace congenitale nu au o probabilitate mai mare decât oamenii obișnuiți să facă forme severe de Covid-19 sau să moară de acesta, conform unui studiu internațional. Factorii de risc asociați cu urmări severe pentru acești indivizi sunt aceiași cu ai publicului general – vârsta înaintată, genul masculin, antecedentele de probleme de inimă, ritm cardiac neregulat, probleme renale, diabet și nevoia de oxigen suplimentar înainte de a fi infectați cu cornavirus, a spus dr. Jamil Aboulhosn de la UCLA Adult Congenital Heart Center. Cecetătorii au analizat date de la 1.044 de adulți din 58 de centre pentru boli de inimă congenitale din toată lumea. Chiar și oameni cu probleme cardiace foarte complexe nu par a avea un risc mai mare de Covid-19 sever câtă vreme nu au avut semne și simptome severe de boală de inimă, a spus Aboulhosn, numind constatările „întrucâtva surprinzătoare.”

Pacienții cu comoții cerebrale și Covid-19 au urmări mai grave

Dintre pacienții ajunși la spital din cauza unui accident vascular cerebral, cei testați pozitiv cu Covid-19 au avut risc mai mare de deces, arată un nou studiu. Pacienții cu Covid-19 au avut o probabilitate mai mare de comoție mai severă și de un nou atac vascular în timpul spitalizării, au raportat cercetătorii în revista Stroke. Ei au studiat aproape 42.000 de pacienți sosiți la 458 de spitale cu atac ischemic, provocat de blocaje în arterele care alimentează creierul cu sânge. În jur de 3% dintre pacienți au fost testați cu Covid-19. În medie, ei au ajuns la spital la fel de repede ca și cei neinfectați cu coronavirus. După aceea, lucrurile au mers mai rău. „Probabil că din cauza nevoii de echipament personal de protecție și altor precauții” din partea personalului din spitale, a durat mai mult până când pacienții cu Covid-19 au primit tratamente anti-cheaguri care au deblocat vasele de sânge, a spus dr. Gregg Fonnarow de la University of California, Los Angeles. Studiul nu a putut demonstra că întârzierile în tratament au provocat cele mai tragice urmări.

Sursa: Reuters.